ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápady

9 tipov ako prekonať chuť na sladké

Aj vy si odopierate sladké, lebo chcete vyzerať dobre v plavkách? Vydržíte pár hodín alebo niekoľko dní, no napokon sa aj tak necháte ovplyvniť tabuľkou čokolády a hneď ju celú zjete. Chuť na sladké zrejme úplne neodstránite, ale pokúste sa aspoň o obmedzenie príjmu cukru.

  1. Príjem cukru znižujte postupne. Začnite tým, že prestanete piť sladené nápoje a sirupy a do čaju si namiesto cukru dáte med. Džúsy rieďte vodou.
  2. Snažte sa jesť pravidelne v menších dávkach. Pocit hladu totiž zároveň spôsobuje niekedy až neovládateľnú chuť na sladké.
  3. V obchode si čítajte etikety a hľadajte na nich obsah cukru. Ak sa rozhodujete medzi podobnými potravinami, vyberte si tie, ktoré ho obsahujú menej.
  4. fruits-82524_640Nakúpte si dostatok ovocia, aby ste v prípade veľkej chuti na sladké siahli na túto podstatne zdravšiu variantu cukru. Najlepšie je však kyslejšie ovocie.
  5. Majte vždy po ruke žuvačky. Samozrejme tie bez cukru s dlhotrvajúcou mentolovou chuťou. Na sladké tak nejaký čas nepomyslíte.
  6. Jedným z najčastejších príčin maškrtenia je nuda. Sedíte pri telke, no niečo tomu chýba. Zájdete si po dobroty do kuchyne a prestanete jesť až vtedy, keď sa všetky minú. Ak vás program nebaví, vezmite si krížovky, knižku, alebo sa hrajte s mobilom. Jednoducho niečím zamestnajte svoju myseľ.
  7. Ak vás prepadne chuť na sladké, urobte pár drepov, klikov, brušákov, alebo si choďte zabehať. Pohyb a cvičenie pomáha znížiť chuť na sladké, pretože v mozgu vytvára endorfíny.
  8. Ak máte pevnú vôľu, môžete sa pokúsiť o rozčlenenie dávok sladkostí. Rozdeľte si napr. čokoládu na kocky a sľúbte si, že každý deň zjete jednu, alebo dve. V ťažkých dňoch môžete aj tri. Príliš prísny režim nemá úspech.
  9. Pre prekonanie chuti na sladké vraj pomáha aj vanilka. Privoňajte k vanilkovému cukru, priamo k struku alebo hoci len v vanilkovej esencii či parfumu.

Foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *