PR články a tlačové správy

Aké víno preferovať k mäsu, rybám či k sladkým pokrmom?

Víno v sebe ukrýva hotovú vedu. Na svete existuje obrovské množstvo odrôd vinnej révy, z ktorých vína majú vždy špecifickú vôňu, chuť a najmä použitie. Preto sa každý typ vína nehodí na každú príležitosť a najmä ku každému jedlu, s ktorým si víno dokážeme vychutnať azda najlepšie. Aké víno preto uprednostniť k mäsitým jedlám, k rybám, syrom alebo k dezertom?

K ľahkým mäsám biele, k ťažším červené vína

Výber vína k mäsu sa musí odvíjať najmä od druhu použitého mäsa. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že ľahšie mäsá lepšie chutia s bielym vínom, ťažšie zas s červeným. Preto sa hydina ideálne kombinuje s bielymi odrodami, ideálne mierne aromatickejšími. Vhodné je napríklad víno Pálava alebo odroda Muller Thurgau. Bravčové a hovädzie mäso si zas pýta červené vína. Bravčovina s plnšou chuťou (Modrý Portugal), hovädzina zas staršie a vyzretejšie vína, trebárs Cabernet Sauvignon.

Špeciálne druhy mäsa si často žiadajú vína so špeciálnymi prívlastkami. Takú jahňacinu zapíjajte červeným vínom s ovocnými tónmi, divinu zas skutočne ťažkým, vyzretým tmavým vínom (staršia Frankovka či Svätovavrinecké).

Ryby konzumujte jedine s bielymi odrodami

Keďže ryby patria medzi tie vôbec najľahšie jedlá, k sebe si doslova pýtajú aj ľahké biele vína. Nič nepokazíte Rulandským bielym či Rizlingom vlašským. Ak sú ryby údené, voľte k nim jedine suché biele vína. Tradičný vianočný kapor zas najlepšie chutí s mierne aromatickým bielym vínom, medzi ktoré patria odrody ako Silvánske zelené či Aurelius.

A ako sú na tom syry?

Aj sami viete, že víno chutí lahodne v spojení so syrom. Avšak, opäť ich chute musíte zosúladiť. K syrom s modrou plesňou sa hodia výlučne biele vína a ideálne bobuľové či slamové. Syry s bielou plesňou zas kombinujte s mladými korenistými červenými vínami (Sauvignon, Cabernet). Parmezán alebo čedar najlepšie chutia s vínami s ovocnými podtónmi.

Víno a rôzne typy dezertov

Na koniec vám len pripomíname, že ku tradičným krémovým koláčom servírujte výlučne sladké vína. Ak ako dezert zvolíte ovocný koláč alebo ovocný šalát, preferujte zas vína polosuché. K studeným dezertom víno príliš nejde, no ak si ho neodpustíte, tak jedine sekt.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *