ČlánkyMagazínPozvánky a reportážeTop

Anglicko nám ponúklo špecifické chute a jedlá s históriou

Anglická gastronómia prešla mnohými zmenami. Tie najväčšie sa spájajú s priemyselnou revolúciou. Počas nej sa domáci začali presúvať z vidieka do miest. Malé, ale aj väčšie farmy a iné poľnohospodárske objekty zanikali a znižovala sa tak produkcia domácich surovín akými bolo mäso, obilie, zelenina, ovocie a iné základné potraviny. Dnes môžeme tvrdiť, že anglická kuchyňa je diametrálne iná ako pred sto rokmi. Niektoré prvky sú však dokonale spojené nielen s históriou, ale aj súčasnosťou a určite aj budúcnosťou Veľkej Británie. Na to všetko sme sa boli pozrieť priamo v srdci Anglicka – v Londýne.

Apríl sa začal naozaj bláznivo, a to cestou do rušného Londýna, do ktorého sme vycestovali s veľkými očakávaniami. V batožine nechýbali tradičné slovenské pochúťky pre každý prípad, teda bryndza, korbáčiky a párenice. Tieto produkty by ste tam totižto hľadali len veľmi ťažko. Predsa len, ak ste Slovák ako repa, môže sa stať, že vás uprostred pobytu zachváti veľká túžba po domácej kuchyni.

Full English Breakfast
Full English Breakfast

Breakfast Tea and Full English Breakfast

Prvou zo zastávok bola známa sieť kaviarní, kde nás najviac zaujal tradičný anglický čaj. Niekto ho môže považovať za veľký krok vedľa, a to vďaka pridávaniu netradičnej ingrediencie, mlieka. Základom je silný čierny čaj, ktorý z časti dokáže nahradiť aj maličkú šálku kávy. Dôvodom je prítomnosť kofeínu, ktorý síce nezaručí typickú chuť, ale dodá vám energiu. Angličania rozlišujú teplotu mlieka pri káve a tradičnom english breakfast tea. Ak by ste sa chceli riadiť presnými pravidlami, tak by ste do čaju mali liať studené a do kávy vlažné, až teplé mlieko. Pri otázke aký pomer by malo tvoriť mlieko a čaj sme dostali stručnú odpoveď – akýkoľvek pomer. Nám osobne čaj veľmi chutil, avšak až po pridaní cukru, ktorý ho vylepšil a dodal znesitelnejšiu chuť. K „raňajkovému“ čaju logicky patria aj jedny z najznámejších raňajok na svete.

V súčasnosti sa veľa píše a hovorí o tom, aké dôležité sú raňajky. Práve oni majú za následok naštartovanie organizmu, ale aj správne fungovanie nášho mozgu. Pre každého návštevníka, ktorý doma nezvykol raňajkovať, môžu byť anglické raňajky doslova šokom. Vo Francúzsku by ste sa stretli s jemným croissantom, maslom, lekvárom a šálkou kávy. My sme však boli v niekoľko kilometrov vzdialenom Londýne a v sobotňajšie ráno sme si dopriali tradičné anglické raňajky. V ponuke ich majú viaceré reštaurácie, ale aj menšie bistrá či už v centre alebo v odľahlých častiach. Naše kroky viedli do malého bistra situovaného v útulnej uličke v Hampstead. Stoly spolu s dekami čakali na návštevníkov, ale aj domácich. Pokiaľ sme čakali na jedlo, pri okolitých stoloch bolo vidieť ľudí s novinami alebo v družných rozhovoroch. Plný tanier nesklamal a ponúkol nám všetko čo sme od anglických raňajok očakávali: volské oko, klobásky, anglickú slaninku, fazuľu v paradajkovej omáčke, huby a grilované paradajky spolu s hriankami a maslom. Okrem toho sme si mohli vybrať aj vegetariánske anglické raňajky, kde sú napríklad klobásky nahradené zemiakovými plackami. Dôležité upozornenie pre všetkých, ktorí tieto raňajky budú chcieť vyskúšať. Po dojedení poslednej fazule má človek pocit, že minimálne pol dňa už nebude nič jesť. Full English Breakfast nás skutočne zasýtili na celý deň a ďalším chodom bola až večera.

Nedeľná klasika

Sunday Roast
Sunday Roast

Namiesto rezňov je v Anglicku zvykom vyvárať na nedeľňajší obed niečo celkom iné. Na začiatok prezradíme, že súčasťou ich hlavného chodu je aj puding. Po čiernom čaji s mliekom by to možno nikoho neprekvapilo. Angličania však nie sú v oblasti gastronómie až takými extrémistami, že by k mäsu pridali náš klasický puding. Pred návštevou známeho Greenwichu sme zašli do miestnej reštaurácie na tradičný Sunday roast, v preklade nedeľnú pečienku. Podľa originálneho receptu by sa mala pripravovať z hovädzieho mäsa. Chuť omáčky bola fantastická, doplnená pečenými zemiakmi spolu s mierne ogrilovanou zeleninou a už spomínaným pudingom. V tomto kontexte však nejde o nič iné ako o známy Yorkshirský puding, ktorý je neodmysliteľnou prílohou k pečenému hovädziemu.

Relaxačný Afternoon Tea

Afternoon tea
Afternoon tea

Po dlhom dni, kedy lietate od jednej pamiatky k druhej a od múzea k múzeu určite príde vhod popoludňajšia siesta. V tomto prípade však nehovoríme o slovenskej doboške, ale o jednej z najpríjemnejšej časti dňa pre každého Angličana. Piata hodina popoludní je ten pravý čas na koniec v práci, ak vám to šéf a povinnosti umožnia a zasadnutie do pohodlného kresla spolu so šálkou čaju. My sme túto vzácnu tradíciu vzali doslovne a presne o piatej hodine popoludní sme navštívili krásny renesančný  hotel v blízkosti stanice King´s Cross. Dobový nábytok, sedenie a čajový servis dopĺňali tóny harfy v pozadí. Pre Angličanov je veľmi dôležité, aby mali pri pití čaju a iných pochutinách okolo seba príjemné prostredie a blízkych priateľov. Aj pre Afternoon tea je tradičný čierny čaj s mliekom, prípadne kamilkový alebo iný, celkom bežný, ktorý si možno robíte aj doma. Súčasťou príjemného popoludnia boli aj ochutnávky malých pokrmov. Zvyčajne sa tieto pochutiny podávajú na stojane s dvoma poschodiami. Je to tak kvôli rozlíšeniu taniera so slanýmisladkými maškrtami. Stojan bol naplnený od miniatúrnych sendvičov plnených lososom, cez drobné žemličky s lahodným mäskom až po ochutnávky čokoládových a ovocných koláčikov. Čerešničkou na podnose bol čokoládový puding podávaný v „poldecáku“ a dozdobený živým kvetom.

Namiesto čaju pivo a miesto burgru sendvič

Afternoon tea je klasikou o piatej konajúci sa prevažne doma alebo v lepších reštauráciách, čajovniach či hoteloch. Počas návštevy Londýna sme si však všimli aj novodobú alternatívu, ktorú domáci začínajú zaužívať, možno aj častejšie. S väčšou obľubou vítajú popoludňajší relax s pivom v ruke najmä muži. Presne tak, namiesto pohodlia v čajovni si predstavte tradičný anglický pub, ktorý by sme určite nemohli prirovnať k žiadnym podradným podnikom. Puby alebo po našom krčmy v Londýne majú svoju históriu a aj architektúra týchto budov je zachovaná ešte z dávnych čias a nesie si stále svoju noblesu. Preto je celkom bežné ak poobede pri prechádzaní okolo pubu musíte kľučkovať pomedzi mužov a ženy v kostýmoch a oblekoch, ktorí si po práci vyrazili na pivo a družný rozhovor plný smiechu.

Sendvič v Hyde parku
Sendvič v Hyde parku

Samozrejme ako v každom veľkomeste, tak aj v Londýne sme našli veľa fastfoodov svetových značiek. Aspoň pre domácich však nie sú najviac vyhľadávaným miestom, ak chcú zjesť niečo naozaj rýchle a malé. Namiesto burgrov si Angličania do ruky berú sendvič, ktorý je jednou z ďalších typických prvkov tejto krajiny. Napokon bolo to práve Anglicko, v ktorom sa tento názov zrodil. Pochádza od Johna Montagu, 4. pána na grófstve Sandwich. Burger či kebab sme nateraz vynechali aj my a zaobstarali si chutný sendvič so šunkou a zeleninou, čo patrí k absolútnej klasike. S takouto „muníciou“ je najlepšie zájsť do jedného z londýnskych parkov, sadnúť si na ich dokonalý trávnik a vychutnať si vami vybraný sendvič.

Rýchle a jednoduché nakupovanie

Jedným z veľkých prekvapení bola aj stena v obchode plná, pre nás, zvláštnych prístrojov. Zo slovenských supermarketov sme zvyknutí len na samoobslužné pokladne a rozmiestnené skenery na kontrolu ceny produktu. Takéto niečo, iba v zmenšenej podobe sme objavili aj londýnskom obchode s potravinami. Prístroj zvaný quick check slúži zákazníkom na rýchlejšie a pohodlnejšie nakupovanie. Stačí ak si priebežne naskenujete vybraný tovar, vložíte do košíka a na konci nákupu iba odovzdáte praktický skener a zaplatíte konečnú sumu. V konečnom dôsledku sú klasické supermarkety podobné tým slovenským.

Quick check
Quick check

 

Nezabudnúť na jedlé darčeky

Nakoniec by sa patrilo vybrať niečo na cestu domov a potešiť tak blízkych, ktorí sa tejto dobrodružnej cesty nemohli zúčastniť. Určite je skvelou voľbou nájsť pekné darčekové balenie anglického čaju. Mlieko si samozrejme môžete naliať aj do čierneho čaju, ktorý ponúkajú naše predajne. Rozdiel však nastane v konečnom vzhľadovom a chuťovom výsledku, kedy sa určite viac osvedčí originálny anglický čaj. Peknú škatuľku, dokonca s fotografiou jednej z londýnskych pamiatok kúpite aj za necelé 2 libry. Počas nášho pobytu sme sa neubránili ani získavaniu energie pomocou skvelej anglickej sladkosti zvanej fudge. Sú to karamelové, mäkké cukríky s kockatým tvarom. Úžasná chuť poteší určite každého.

Po získaní všetkých týchto skúseností a zážitkov s pravou anglickou kuchyňou môžeme konštatovať len jedno. Určite by sme sa do tejto krajiny opäť vrátili. Jej kuchyňa je nenáročná, no pritom jedna z najzaujímavejších s akými sme sa stretli. Kiež by si každý národ dokázal zachovať svoje tradičné pochúťky alebo zvyky, ktoré sa spájajú s jedlom.

Foto: autor

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *