Dezerty a múčne jedláRecepty

Domáci trdelník v rúre

Čo by to boli za trhy bez vône trdelníka? Táto sedmihradská pochúťka sa u nás objavila už v 18. storočí a jej domovom sa stala Skalica. Práve tu sa koná každoročný festival Trdlofest, na ktorom sa pečú najväčšie trdelníky. Posledný mal až 208 cm a na jeho výrobu sa spotrebovalo 3 a pol kilogramu cesta.

Kedysi sa cesto namotávalo na špeciálny drevený kolík s kľukou a pieklo sa na otvorenom ohni. Dnes existujú špeciálne elektrické a plynové pece na trdelníky, ktoré zvládnu upiecť aj 60 trdelníkov za hodinu. Vám však postačí aj obyčajná domáca rúra, plechovky a alobal.

Potrebujeme:

Na cesto
500 g polohrubej múky,
350 ml mlieka,
75 g kryštálového cukru,
15 g droždia,
75 g masla,
½ KL soli,
3 žĺtky,

Na posypanie
2 bielky,
150 g nasekaných orechov,
150 g kryštálového cukru,
1 vanilkový cukor.

Postup:

Z 1 dl vlažného mlieka a droždia si pripravíme kvások. V miske zmiešame múku, soľ, roztopené maslo a žĺtky. Pridáme doň kvások a postupne prilievame mlieko. Vypracované cesto necháme 45 min kysnúť. Z takmer vykysnutého cesta vypracujeme na pomúčenej doske malé bochníky a necháme ich ešte 15 minút postáť. Potom z nich vyvaľkáme asi 3 cm hrubé „hady“. Rúru si predhrejeme na 175 stupňov a pripravíme si valčeky, na ktorých budeme cesto navíjať. Ak nemáte kúpené špeciálne valčeky na trdelník, stačí, ak obalíte plechovky alobalom a potriete ich olejom. Cesto namotáme na plechovky/valčeky tak, aby sa vždy aspoň 3 cm prekrývali. Necháme ich ešte niekoľko minút kysnúť a medzitým si pripravíme zmes z orechov, kryštálového a vanilkového cukru. Trdelníky potrieme bielkom a vyváľame ich v orechovej zmesi. Trdelníky pečieme „postojačky“ približne 25 minút.

Foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *