ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Jedli ste už sépiu?

Ak ste milovníkmi morských plodov a morských príšer, tak si týmto článkom určite prídete na svoje. V našich moriach nežijú iba chutné ryby ako lososy alebo tuniaky, ale aj kopec živočíchov, ktoré síce nejeme každý deň, ale vedia nám pripraviť gastronomický zážitok. Vedeli ste, čím je výnimočná sépia? Možno vám týmto článkom narobím slinky!

 Prefíkaný mäkkýš

 Sépia obyčajná, najznámejšia z radu sépií, je hlavonožec, ktorý sa niekedy mylne zamieňa s chobotnicou. Tento mäkkýš má osem ramien a dve veľké chápadlá. Dosahuje dĺžku od 15 do 20 centimetrov. Veselo si pláva najmä v moriach Juhovýchodnej Ázie, v Stredozemnom mori a v tropických vodách bohatých na teplé prúdy, pretože sépie milujú plávanie v teplých moriach a najmä pri útesoch. Majú bielu pokožku pokrytú tmavými pásmi. Živia sa najmä malými rybkami a menšími kôrovcami.14343896135_0dbff18544_c

Sépie sú mimoriadne prefíkané tvory a hoci sa neradia medzi chobotnice, ktoré sú vysoko inteligentné, status inteligentného tvora sa im pripisuje rovnako a právom. Ak sa cíti sépia v ohrození, zadrží dych. To spôsobí akési zmrazenie jej tela a „odmrzne“ až vtedy, ak sa žralok alebo iný tvor vzdiali, pretože ho prestane baviť sépiin chlad a odmeranosť. Práve táto odmeranosť jej veľakrát zachráni život. Vedci totiž prišli na to, že táto technika ochrany je veľmi komplexná. Pri tomto mechanizme si sépia chápadlami zakryje otvory, kde má žiabre a tak nimi nepreteká žiadna voda. Tým pádom sa zníži elektrická aktivita, ktorá by sépiu stála život, pretože hladné žraloky reagujú najmä na ňu. Na morského tvora, ktorý má menší mozog ako vaša mačka, je to vskutku šikovné.

Využitie v gastronómiicuttlefish-1604651_1280

Ak sa už sépia vyskytne v kuchyni, je to hotová lahôdka. Konzumuje sa jej mäso, najmä z chápadiel a ramien, a taktiež aj jej atrament, ktorým sa chráni podobne, ako chobotnice. Tento atrament je častokrát hlavnou prísadou japonských polievok a cestovín a v Európe, konkrétne v Španielsku a Portugalsku, rôznych druhov omáčok a rizota. Z hlavy sa pripravujú šaláty. Chuť sépie je niekde na rozmedzí kalamára a chobotnice.

Ak máte radi vyprážané pokrmy, tak si môžete sépiu nakrájať na krúžky a jednotlivé časti vypražiť. V takom Japonsku je práve táto forma sépie najobľúbenejšia. Podáva sa so sójovou omáčkou a uvarenou ryžou.

Keďže sépia ma svalstvo tvrdšie, ako väčšina živočíchov, je potrebné ju rýchlo očistiť a ihneď udusiť alebo upražiť. Mäso však duste 2 3 minúty, pretože to je presne čas, za ktorý nestihne stvrdnúť. Pomalé dusenie ako pri bravčovom mäse nie je vhodné.

Tak čo, pripravíte si niekedy doma sépiu? Na to, aby ste ju ochutnali, nemusíte cestovať do Talianska a k moru. Kúpite ju aj u nás v supermarketoch. Chuť síce nebude taká dokonalá, ako pri čerstvej sépii, ale niekedy to skrátka nevadí. Želám vám dobrú chuť!

 

 

Ilustračné foto:pixabay.com,visualhunt.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *