ČlánkyMagazínOvocie a zelenina

Moruša: stromová černica z ďalekej Číny

Moruša čierna alebo biela má síce bohatú históriu, no v súčasnosti sa z našich záhrad a kuchýň vytráca. Ak máte za svojim domom strom, na ktorom tieto moruše rastú, určite ho neodpíľte. Verte, že vlastníte poklad s atraktívnym letným ovocím.

Prvými pestovateľmi moruše boli Číňania, ktorí však svoju pozornosť nevenovali plodom, ale listom. Tie boli totižto jedinou potravou pre húsenice priadky morušovej, teda známych producentov prírodného hodvábu. Prospešných účinkov z výťažku listov moruše je ale viacero. Aj v súčasnosti využíva čínska medicína tieto výťažky na dezinfekčné účely. V prírodnom liečiteľstve sa tieto listy používajú aj na liečbu cukrovky. Približne 3 gramy sušených drvených listov moruše denne dokážu spraviť divy.alba-88456_1280

Niektorí záhradkári nazývajú morušu aj ako stromovú malinu alebo černicu. Strom, na ktorom rastú dosahuje výšku desiatich až pätnástich metrov. Aj z tohto dôvodu sa na takomto strome urodí veľa chutného ovocia pripraveného na konzumáciu. Niekto má rád len leňošenie v tráve pod stromom a hádzanie plodov moruše priamo do úst. Ak však patríte medzi gazdinky, ktoré rady skúšajú nové recepty, určite skúste použiť aj morušu. Napríklad v letnej kuchyni sa naozaj nestratí. Podobne ako u malín, aj tu ich hneď po zbere spracujte, pretože plody zvyknú rýchlo podľahnúť skaze. Ak ich spracovanie chcete ešte na nejaký čas odložiť, konzervujte ich zamrazením.

Výborná je napríklad prírodná morušová šťava, ktorú pripravíte z jedného litra odšťavených moruší a zriedenou tretinovou dávkou vody. Žiada si to dochutenie cukrom, citrónovou šťavou a nakoniec dobré vychladenie, aby bola táto šťava čo najviac osviežujúca.

wine-767906_1280Ak máte viac času, spravte si kompót. Postup je skoro rovnaký, ako pri iných druhoch ovocia, avšak na jeden kilogram plodov moruše použite nálev z jedného litra vody a 400 gramov cukru. Ani v tomto prípade sa medze nekladú. Môžete spraviť miešaný kompót, a to pridaním ríbezlí, marhúľ alebo zmixovaním červených aj čiernych moruší. Táto kombinácia bude mať príjemnú sladko kyslú chuť a zapasuje do akéhokoľvek sladkého dezertu.

Leto je už síce na konci, no teplé dni ešte neskončili. Určite vám príde vhod chutná a ovocná zmrzlina, ktorú si môžete urobiť aj sami doma. Základ pre túto nesmrteľnú mrazenú pochúťku tvoria dobre vychladené moruše, ktoré treba následne zmixovať s bielym jogurtom, smotanou na šľahanie, cukrom, citrónovou šťavou a citrónovou kôrou do hustej hmoty. Tento krém vložte do mrazničky a keď bude jeho konzistencia správna stačí už iba začať maškrtiť.

Ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *