ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Triky na rýchlejšie dozretie banánov

Určite to poznáte. Prídete do obchodu na banány, no natrafíte iba na zelené, ešte nedozreté kúsky, ktoré len nedávno priviezli a vyložili. Síce si ich kúpite, no na ich konzumáciu si musíte deň či dva počkať. Existujú však triky, s ktorými viete tento proces urýchliť.

bananas-691856_640Zelené banány položte na teplé miesto, v zime k radiátoru. Už na druhý deň by mali byť banány zrelé a mäkšie.

Dobrým tipom je tiež rúra, a to pár minút po vypnutí, kedy nie je taká vyhriata. Vložte do nej banány v šupke a nechajte ich v teple. Od rúry radšej ďaleko neodbiehajte, radšej sledujte, či sa na šupke nezačínajú tvoriť hnedé škvrny.

Ak potrebujete banány do koláčov či iných receptov a nemôžete za nimi čakať tak dlho, vložte nedozreté, nie však úplne zelené banány do rúry rozohriatej na 150°C zhruba na 30 minút, alebo podľa potreby. Teplo navyše uvoľňuje viac ovocného cukru v ovocí, takže chuť bude výraznejšia.

fruit-805662_640Ďalšou možnosťou je klasické papierové vrecko. Vložte doňho banány a uzavrite ho. Na druhý deň budú vhodné na jedenie. Dozrievanie urýchlite, ak k banánom do vrecúška pridáte iné dozreté ovocie.

Vyskúšať môžete tiež mikrovlnnú rúru. Banánovú šupku popichajte vidličkou z každej strany a položte ho do mikrovlnky na papierovej utierke. Banán zohrievajte 30 sekúnd alebo minútu, prípadne aj viac, podľa potreby.

Foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *