ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápady

Užitočné cibuľové rady do kuchyne

Cibuľa je často používaná zrejme v každej kuchyni. Niektorí ju milujú a jedia dokonca aj surovú, iní jej nevedia prísť na chuť. Pravdou však je, že niektoré jedlá sa bez nej jednoducho nezaobídu.

Keď je teda takou bežnou súčasťou našich kuchýň, mali by sme vedieť niečo viac o jej manipulácií a možnostiach skladovania či prípravy. Tu je niekoľko užitočných rád.

  • Menšiu cibuľu olúpete ľahšie, ak ju na malú chvíľu ponoríte do vriacej vody alebo vložíte na 5 minút do vyhriatej rúry.
  • Tiež vám prekáža neustále slzenie počas krájania cibule? Vložte si do úst kúsok chleba. Pôsobí v podstate ako ochranný filter. Slzenie výrazne zmerni aj studená voda, ktorú počas krájania podržíte v ústach. Ak ale chcete mať ústa prázdne, vyskúšajte iný trik. Cibuľu pred krájaním ponorte na pár sekúnd do viacej vody. Slzivý účinok by sa mal zmierniť.
  • onions-74354_640Ak ste pri varení spotrebovali iba polovicu cibule, tú druhú posypte soľou alebo potrite masťou. Vydrží dlhšie v pôvodnom stave.
  • Zvyšnú cibuľu nasekanú na malé kúsky uskladnite v plastovej nádobe s dobre tesniacim uzáverom a vložte do chladničky. Vydrží niekoľko dní bez straty kvality.
  • Cibuľa získa krásny zlatistý nádych a lepšiu chuť, ak ju počas praženia posypete trochou hladkej múky, prípadne malým množstvom cukru.
  • Zápachu od cibule na nožoch sa zbavíte pomocou hrsti navlhčenej soli, ktorou nôž potriete. Všeobecne však platí, že nože a drevené lopáre po krájaní cibule treba umyť čo najskôr.
  • Cibuľového dychu sa rýchlejšie zbavíte, ak požujete trochu petržlenovej vňate alebo zrnko kávy, resp. si dáte dúšok silnej čiernej kávy. Zápach zmierni aj mlieko.
  • Cibuľa je účinná aj ako čistidlo. Liatinové predmety dôkladne vyčistíte polovicou surovej cibule.
  • Nesmieme zabudnúť ani na jej liečivé účinky. Na účinný cibuľový sirup proti nachladeniu potrebujete len cibuľu a cukor.

Foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *