ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápady

Užitočné rady a tipy, ako pripraviť huby

Huby niektorí milujú, iní nenávidia. Pokiaľ patríte k tej prvej skupine, stretávate sa s nimi zrejme dosť často. Možno ich dokonca chodievate sami zbierať do lesa. Ako ich však pripraviť, aby boli chuťovo dokonalé a zároveň lákavé aj pre oči? Prinášame vám zopár rád.

  • Niektoré huby netreba striktne umývať. Tie priamo od pestovateľov sú len veľmi málo zašpinené, ak vôbec. Stačí z nich odstrániť malé nečistoty, prípadne ich poutierať utierkou. Ak by do seba nasali veľa vody, mohli by stratiť typickú arómu.
  • food-1283993_640Tvrdšie huby však pred varením namočte aspoň na 15 minút do vody. Budú mäkšie.
  • Pri príprave húb použite čo najmenej tuku.
  • Ak ich solíte, robte tak až tesne pred dokončením tepelnej prípravy. Soľ totiž uvoľňuje z húb vodu.
  • Na vyprážanie alebo grilovanie používajte skôr tvrdšie huby. Hotové sú za pár minút.
  • Pred samotnou prípravou húb (najmä ak ide o šampiňóny) ich pokvapkajte citrónovou šťavou. Budú biele a ľahšie stráviteľné.
  • Ak chcete huby zamraziť do zásoby, najprv ich očistite a potom chvíľu povarte vo vode. Vychladnuté ich vložte do mikroténových sáčkov a dajte do mrazničky.
  • Mrazené netreba rozmrazovať, môžete ich ihneď tepelne spracovať.
  • Huby nezapíjajte alkoholom.
  • Nikdy nejedzte huby neskoro večer alebo pred spaním.
  • Jedlá z húb v neskladujte v chladničke viac ako jeden deň.
  • Jedlá s obsahom húb zohrievajte len krátko a na nižšej teplote (max. 70°C) nie však viac ako raz.

Foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *