ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápady

Zmeňte chuť lacného vína za 30 sekúnd

Vínna sezóna trvá už nejaký ten čas a všetky vinárne i vinárenské oblasti na Slovensku otvorili svoje pivnice s litrami tých najkvalitnejších vín. V prípade, že nemáte čas na ich návštevu alebo nechcete na víno minúť veľa peňazí, nemusíte sa trápiť. Zážitok si môžete odniesť aj z degustácie lacného vína u vás na gauči s priateľmi. Potrebovať budete len jedinú vec – mixér.

Ak patríte medzi veľkých milovníkov vína, istotne si radi a bez problémov priplatíte viac peňazí za kvalitné, viacročné víno. Degustovanie skvelých vín občas trvá aj niekoľko hodín a vy sa za celý ten čas snažíte zachytiť čo najviac z jeho arómy a chute. Ak si ale víno za veľa peňazí s celosvetovou značkou na etikete jednoducho nemôžete alebo nechcete kúpiť, aj z lacnejšieho vína dokážete získať skvelú chuť, a čo viac, len za 30 sekúnd.wine-873481_1280

Je známe, že víno potrebuje dýchať, aby jeho chuť prenikla vaše chuťové poháriky čo najviac. Vám stačí slabší ročník a lacnejšia fľaša vína. Spomínané dýchanie môžete maximalizovať tým, že víno vylejete do mixéra a spustíte ho na tridsať sekúnd. Víno bude po tomto netradičnom zákroku jemnejšie, s výraznejšou ovocnou chuťou. Tento nový spôsob vylepšovania vína funguje na rovnakom princípe, ako nalievanie do karafy, kedy sa víno v zrýchlenom tempe prevzdušňuje a pomáha tak zlepšiť celkovú chuť akéhokoľvek vína.

Podľa odborníkov prospieva tento spôsob aj k zjemneniu tanínov vo víne. Tanín je produkt vznikajúci pri zrení vína a má za následok jeho trpkú a niekedy horkú chuť. Vďaka zrýchlenému prelievaniu, v tomto prípade mixovaniu, dokážu tieto taníny upustiť od svojej horkej chuti a pridá to aj vínu suchšiu chuť.

Určite tento trik s víno vyskúšajte, obzvlášť, keď nastanú chladné, zimné dni. Červené víno spolu s horúcou čokoládou sú totižto základnými nápojmi počas takýchto dní.

zdroj: independent.co.uk

ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *