Sú chvíle, kedy si varenie užívame s pohárom vína, zatiaľ čo nám hudba v pozadí spríjemňuje atmosféru. Zvyčajne sa však pretekáme s časom, aby bola večera už konečne hotová, lebo členovia rodiny sú už hladní a neviedia sa jej dočkať. Preto sme si pre vás pripravili tipy, ktoré vám pomôžu urýchliť varenie.
1. Na začiatok si dobre premyslite, čo budete pripravovať a čo na to budete potrebovať
Skôr ako začnete s varením, popremýšľajte nad tým, čo sa chystáte uvariť. Ak pripravujete viac jedál, môžete si premyslieť, čo sa pripravuje najdlhšie a stanoviť presný postup prípravy a varenia. Naplánujte si, kedy môžete pripravovať niečo iné, kým prvé jedlo sa ešte varí alebo pečie.
2. Používajte široké, plytké panvice
Širšia plocha znamená, že sa väčšia časť obsahu panvice, na rozdiel od vysokých hrncov, nachádza blízko k zdroju ohňa. Vmestí sa do nej veľa a jedlo s pripraví rýchlo.
3. Suroviny nakrájajte na menšie kúsky
Jednou z obľúbených techník rýchleho varenia je vyprážanie. Mäso aj zeleninu nakrájajte na menšie kúsky – čím menšie kúsky, tým rýchlejšie varenie. Kuracie prsia nakrájané na tenké plátky sa uvaria v priebehu niekoľkých minút, zatiaľ čo hrubé kuracie prsia v celku sa budú variť dlhšie.
4. Nastrúhajte maslo, aby ste nemuseli čakať, kým zmäkne
Recepty na pečenie často vyžadujú mäkké maslo, ale niekedy nemáme čas čakať na to, aby dosiahlo izbovú teplotu. Rýchly trik spočíva v nastrúhaní studeného či dokonca mrazeného masla na strúhadle na maličké kúsky. Nastrúhané maslo zmäkne za čas, ktorý je potrebný na predhriatie rúry.
5. Pripravte si pomôcky a predhrejte rúru
Zapnite rúru ešte predtým, ako začnete piecť alebo použite nastavenie odloženého spustenia rúry, takže kým sa dostanete do kuchyne, už bude zapnutá a predhriata. Nachystanie si pomôcok vám ušetrí čas s ich hľadaním počas prípravy.