K dobrej spoločnosti patrí kvalitný sekt správnej teploty a správne poháre. Ingrid Vajcziková, hlavný enológ spoločnosti Hubert J.E. vám poradí so správnym servírovaním sektu.
Poháre, ktoré nechajú sekt vyniknúť
V minulosti bolo zvykom piť sekt z misiek s veľkou plochou. Zistilo sa však, že na podávanie sektu sú nevhodné. Veľká plocha totiž spôsobuje rýchly únik buketných látok a takisto škodí perleniu, ktoré sa v ňom veľmi rýchlo uvoľňuje. Od päťdesiatych rokov minulého storočia však misky nahradili tenkostenné poháre a nečudo, že sa volajú flauty. Sekt sa najlepšie prejaví vo vysokých, štíhlych a elegantných pohároch. Ak ich naplníte do dvoch tretín, dosiahnete ideálne podmienky pre rozvinutie buketu, chute a zachovanie si elegantného perlenia. Dôležité upozornenie pre čistotné gazdinky: pri umývaní pohárov nepoužívajte čistiace prostriedky! Jemný film, ktorý sa po ich použití vytvorí na povrchu skla, je najväčším nepriateľom perlenia. Pred podávaním sektu nezabudnite poháre preleštiť utierkou, ktorá nezanecháva vlákna.
Teplota, pri ktorej sa roztancujú chuťové bunky
Pri servírovaní sektu si dajte pozor na extrémne teploty. Ideálne je rozmedzie medzi 6 až 8 stupňov Celzia. Ak je teplota nižšia, chuť sa nerozvinie!
Každý nápoj má svoju ideálnu teplotu na podávanie. Biele a ružové vína je ideálne podávať pri teplote 10 až 12 stupňov, červené vína zasa najlepšie chutia pri teplotách medzi 16 až 18 stupňov.
Biele sekty chutia najlepšie pri teplote 6 až 7 stupňov, ružové sekty pri teplote 6 až 8 stupňov a červené sekty sú ideálne pri teplote 9 až 11 stupňov.
Potrebujete rýchlo schladiť sekt? Frapujte
Nech sa deje čokoľvek, určite návšteve nenalejte nevychladený sekt! Ani ten najlepší sekt nie je dobrý nevychladený. Čo robiť?
Naplňte chladič sektu (alebo obyčajný hrniec) kúskami ľadu, ktoré prelejete vodou. Nasypte na kúsky ľadu asi 2 polievkové lyžice soli. Ľad sa začne topiť a vzniká odparovací chlad. Opatrne otáčajte fľašu. Asi po 10 minútach sekt dosiahne akceptovateľnú teplotu. Tento proces sa odborne nazýva frapovanie. Pri otváraní fľaše však buďte opatrní – sekt môže byť nepokojný.
Strieľanie z fľaše môže vyzerať lákavo, v skutočnosti však správneho gentlemana poznáte podľa toho, že fľašu sektu otvára nenápadne a potichu. Okrem toho, že je to decentnejšie, ako hlučné strieľanie zátky, má to aj praktickú stránku: pri nárazovej strate tlaku vo fľaši dochádza často k nekontrolovanému vyšumeniu sektu. V praxi to znamená, že ste o niekoľko pohárov, poprípade aj o celú fľašu sektu “kratší”.
Správne by sa mal sekt otvárať pri ideálnej odporúčanej teplote, ktorá zabraňuje nadmernému peneniu. Fľaša musí byť naklonená, aby sa tlak koncentroval na stenu fľaše a nie na ústie hrdla. Pri uvoľnení košíka treba pridržiavať zátku palcom, aby nevyletela. Ak drží, uvoľňujeme ju kývavo-otočným pohybom. Počkajte, kým z fľaše s pomalým syknutím neuniknú bublinky.
Ak uzáver pevne drží, zídu sa vám klieštiky na otváranie sektu. V prípade, že sa korok zlomí, použite vývrtku. Nezabudnite pre istotu hrdo z fľaše obaliť do papierovej vreckovky.
Sabráž
Sabráž je špeciálna technika otvárania fľaše sektu, pri ktorej pomocou šable usekávame koniec hrdla spolu s uzáverom. https://www.hubertsekt.sk/kategoria/inspiracie/sabraz/