Havajský festival jedla a vína – exotické kulinárske inšpirácie

Ako ,,križovatka Pacifiku“ je Havaj známy pre jeho pestrú kultúrnu zmes, ktorej výsledkom je zaujímavá syntéza kultúry, hudby, architektúry a nepochybne exotického kulinárstva z celého sveta. Ak aj vy obdivujete exotiku a radi objavujete nové kulinárske ingrediencie k obohateniu vlastného kuchynského umenia, máte sa čím inšpirovať.

Havaj je špeciálne preslávený práve ako ,,križovatka kulinárskeho umenia“ vďaka úsiliu medzinárodne oslavovaných šéfkuchárov ako Alan Wong a Roy Yamaguchi, ktorí sú priekopníkmi dynamiky a vývoja havajskej národnej kuchyne. Práve oni sú hlavnými organizátormi Havajského festivalu jedla a vína, ktorý bude trvať tri dni, a to 29. a 30. septembra a vyvrcholí posledným dňom 1. októbra v havajskom Oahu a v jeho prekrásnom okolí. Šefkuchári Wong a Yamaguchi dúfajú, že festival pomôže rastu seriózneho povedomia pre udržateľný chod a úroveň poľnohospodárstva Havajských ostrovov.

Táto udalosť a oslava kulinárskych pochúťok bude nezabudnuteľným stretnutím Východu a Západu a tiež summitom farmárskych techník až po kulinárske majstrovstvo aranžovania obohatené o pestré príchute pochúťok. Toto všetko bude obratne prebádané niekoľkými z najlepších šéfkuchárov a vinárov z celého sveta.

Pre mnohých je stredobodom pozornosti celého festivalu štedrá a preplnená  VIP formálna Gala večera, v elegantnom hoteli Halekulani vo Waikiki, s exkluzívnymi chodmi pripravenými elitnou radou majstrov šéfkuchárov z Havajských ostrovov, z pevniny Spojených štátov, Japonska či Austrálie.

Jednou zo zaujímavých aktivít festivalu z ponúkanej bohatej škály je prezentácia, a zároveň prebiehajúca burza kávy a čokolády pod vedením opakovane oceneného amerického šampióna uvádzajúceho lokálne pestovanú kávu a čokoládu. Inou špecialitou, ktorej sa návštevníci môžu zúčastniť sú hlavné ochutnávky, reprezentujúce špičkovú úrodu vinobrania a rôznych druhov vína z dvoch svetovo najlepších Chardonnay viníc a samozrejme je prichystaný obed pripravovaný štyrmi majstrami šéfkuchármi, zahŕňajúc Alana Wonga. Jedlá sú reprezentatívne pripravované z domácich ingrediencií pochádzajúcich z miestnych fariem Havajských ostrovov. Hladný určite nikto neodíde.

Počas festivalu bude prebiehať nezabudnuteľná exkurzia s návštevou miesta Ahupuaa nachádzajúcej sa na náveternej strane pobrežia Oahu. Ahupuaa bolo v starovekom Havaji miesto pevniny v tvare klinu, ktorý sa tiahne od pohoria k oceánu a obsahuje všetky  zdroje potrebné pre komunitu Havajčanov, od rýb a soli až po úrodnú pôdu pre farmárstvo. Na tejto jedinečnej vychádzke v sprievode kultúrnych expertov sa hostia priamo naučia o domorodom spôsobe využívania úrodnej pôdy a hospodárení. Samozrejme praví gurmáni nevynechajú skvelé pochúťky a vychutnajú si autentický obed pozostávajúci z Heeia Ahupuaa, teda opekaného bravčového mäsa, sladkých zemiakov, tara a údenej ryby.

Na záver tohto skvelého podujatia si nepochybne každý z návštevníkov a gurmánskych turistov prinesie domov aspoň zopár kúskov zo skvelej čokolády Havajských ostrovov. Ochutnajte a nasýťte sa pohľadom aj vy doma 😉

Foto: sxc.hu

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *