Site icon Nazjedenie.sk

Hubový veniec s hruškami

Postačí na: asi 12 kusov
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba kysnutia: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 35 minút

Prísady:

Na cesto:

150 g zemiakov,
80 ml mlieka,
30 g masla alebo margarínu,
230 g hladkej múky,
1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker,
1 zarovnaná KL soli,
50 g šunky nakrájanej na kocky,

Na náplň:

1 malá cibuľa,
130 g šampiňónov,
1 malá zrelá hruška,
1 PL oleja,
125 g syra (typu Lučina),
1 vrchovatá KL Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker,
50 g šunky nakrájanej na kocky,
½ KL soli,
½ KL čerstvo namletého čierneho korenia,
100 g plesňového syra (typu Niva),

Ešte potrebujeme:

formu na veniec (Ø 26 cm)

Príprava:

  1. Na prípravu cesta olúpeme zemiaky, uvaríme a ihneď roztlačíme alebo prelisujeme pomocou lisu na zemiaky. Necháme krátko vychladnúť. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín.
  2. V mise zmiešame múku, droždie, soľ, pridáme zemiaky, mlieko s tukom a všetko ručne spracujeme na hladké cesto. Krátko zapracujeme kocky šunky. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší jeho objem.
  3. Na prípravu náplne olúpeme cibuľu, očistíme a nakrájame šampiňóny, hrušku olúpeme a nakrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme olej a opražíme cibuľku do sklovita. Pridáme šampiňóny, hrušku a podusíme asi 5 minút. Primiešame syr, škrob, šunku, osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť.
  4. Plesňový syr nakrájame na kocky.
  5. Cesto na zľahka pomúčenej pracovnej ploche ešte raz krátko premiesime a vyvaľkáme obdĺžnik (asi 35 x 30 cm). Náplň rovnomerne rozotrieme, pričom na hornom okraji necháme asi 1 cm voľný. Na náplň rozložíme kocky plesňového syra. Cesto zvinieme z dlhšej strany a vložíme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy, konce zľahka stlačíme. Zakryjeme a necháme kysnúť, kým veniec viditeľne nezväčší svoj objem. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 35 minút

6. Veniec necháme stáť vo forme 10 minút, vyklopíme. Podávame najlepšie teplý.

Exit mobile version