Nazjedenie.sk

Matcha tea: lepší ako zelený čaj ?

Obľubujete viac voňavú kávu alebo šálku kvalitného zeleného čaju? Nech je odpoveď akákoľvek, vedzte, že oboje majú svoje pre a proti. Na trhu však existuje špeciálny druh zeleného čaju priamo z Japonska, ktorý je jemne mletý na zelený prášok a má vraj blahodarné účinky na vaše telo. Necháte sa presvedčiť a ochutnáte šálku Matcha tea?

 Dúšok z minulostican-1116291_1280

 Tento zelený prášok poznali už Japonci a neskôr sa k nim pripojili aj Číňania či budhisti a to zhruba pred 2300 rokmi. Ide o druh v tieni pestovaného zeleného čaju, ktorý je typický pre Japonsko. Pri jeho spracovaní nedochádza k žiadnej tepelnej úprave a z hľadiska obsahu výživných látok je preto omnoho lepší, ako zelený čaj, ktorý poznáme.

Dnes je to jeden z najpopulárnejších produktov na trhu, aj keď je mnohým stále neznámy. Svojím výzorom rozhodne zaujme, pretože vyzerá, akoby ste do klasického kakaa pridali kvapku zeleného potravinového farbiva. Jeho chuť je sladko pikantná a chutí „surovejšie a prírodnejšie“, ako bežne dostupný čaj. Je blahodarný na vaše zdravie a ohromí vás aj svojou silou – jedna šálka Matcha tea schová do vrecka až 10 šálok klasického zeleného čaju.

Príprava

 Na prípravu budete potrebovať samozrejme prášok tohto čaju a zovretú mäkkú vodu. Ideálne by bolo, ak by mala 80 stupňov, takže hneď po prevarení počkajte 10 minút alebo prevarenú vodu chvíľu prelievajte z jednej nádoby do druhej. Každým preliatím voda stráca teplotu a ak to spravíte za sebou štyri až päťkrát, môžete si byť istí, že ste sa priblížili k potrebnej teplote. Do takto pripravenej vody vložte 1 gram, čiže jednu čajovú lyžičku Matcha prášku, a premiešajte špeciálnym miešadlom potrebným k príprave. Tento proces vám nezaberie viac ako minútu a vy sa môžete radovať z kvalitného ranného životabudiča. Niektorí ľudia si do čaju prilejú aj kvapku mlieka, čo potom celú zelenú zmes premení na Matcha latte.

Čo obsahuje?

 V roku 1191 Zen majster Eisei vo svojej knihe o čaji povedal: „Čaj je neprekonateľným prírodným liečivom pre telo aj myseľ a má schopnosť urobiť život človeka plnším. Všade, kde ľudia budú sadiť čaj, bude nasledovať dlhý život.” Takmer 750 rokov bolo pitie čaju len privilégiom šľachty a elity a rozmach zaznamenal až po spropagovaní budhistami.

Účinky

  1. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Preukázala to štúdia, ktorá sa uskutočnila v roku 2011.
  2. Pomáha chrániť vaše srdce a cievy.
  3. Obsahuje antioxidanty.
  4. Vďaka nemu omladnete.
  5. Znižuje stres a psychickú námahu.
  6.  Je bohatý na zelené farbivo – chlorofyl.
  7. Zbaví vás ťažkých kovov a toxínov.
  8. Pomáha pri chudnutí.
  9. Zlepšuje náladu a zmierňuje stres.
  10. Je bohatým zdrojom vlákniny a preto pomáha predchádzať zápcham.
  11. Je výbornou náhradou kávy.
  12. Zlepšuje peristaltiku čriev a činnosť mozgu.

Ilustračné foto: pixabay.com

Exit mobile version