Víno patrí do nápojového lístka ľudstva celé tisícročia. Pohár vína neodmysliteľne patrí k romantickej večeri, sviatočnému obedu, rodinnému posedeniu, či párty s priateľmi. Či už máte svoju obľúbenú značku, alebo radi skúšate nové, poradíme vám, ako víno servírovať, aby chutilo tak, ako má.
Tajomstvo správnej teploty
Máte pocit, že vo víne, ktoré práve pijete, priveľmi cítiť alkohol, alebo sa vám zdá silné? Vychlaďte ho. Ak je naopak bez chuti, potrebuje mierne ohriať. Práve teplota vína pri servírovaní úžasne ovplyvňuje jeho chuť a arómu. Chladením sa chute a arómy vína tlmia, ohrievaním zasa uvoľňujú.
Bielym vínam odrôd Sauvignon Blanc, Chardonnay, Veltlínske zelené svedčí teplota od 7 do 14 °C. Víno pred servírovaním nechajte postáť v chladničke. Čím svetlejšie víno, tým nižšiu teplotu môže mať.
Pri rúžových odrodách Grenache, Pinot Noir, Svätovavrinecké, alebo Burgundské platí že, čím je víno ovocnejšie, tým teplejšie môže byť. Správnu teplotu od 12 do 17° C dosiahnete, ak ružové víno vložíte do chladničky 30 minút pred servírovaním.
Červené vína ako Bordeaux, Chianti, Caberbet Sauvignon, Merlot, Shiraz a ďalšie by mali byť chladené iba mierne, a to na teplotu od 17 do 21 ° C.
Odporúčaná teplota servírovania sa nachádza zadnej etikete fľaše a spravidla je nižšia o 1 – 2 °C ako teplota konzumácie, pretože víno a v pohári ohrieva veľmi rýchlo.
To správne množstvo
Šampanské a šumivé vína servírujeme do pohárov v tvare flauty a zapĺňajú sa do polovice, respektíve do dvoch tretín. Bublinky sa totiž vo vysokom a úzkom pohári udržia dlhšie. Tiché biele vína sa servírujú do tulipánových pohárov na dlhšej stopke a poháre na červené víno majú kalich guľovitému tvaru, kratšiu stopku a väčší objem.
Seriózny vínny večer
Chystáte doma oslavu alebo párty? Domácu vinotéku pripravte starostlivo. Bublinky sú dokonalé nielen
Pohár vína nezlepší iba náladu
Vo víne sa ukrýva nielen pravda, ale aj dúšok zdravia! Pohár ušľachtilého moku obsahuje železo, meď, mangán, magnézium, vitamíny skupiny B a C. Víno má ochranné účinky voči srdcovo-cievnym ochoreniam. Prítomný alkohol spolu s fenolovými zlúčeninami totiž priaznivo vplývajú na krvný obeh v tele. Víno v obmedzenom množstve aktívne ovplyvňuje celú nervovú sústavu. Prispieva k zvýšeniu hodnôt sérotonínu v centrálnom nervovom systéme, a tak podporuje koncentráciu i pamäť. Preto nezabudnite, kvalitné vína pre každú príležitosť si nakúpite výhodne v obchodných domoch Kaufland.