Site icon Nazjedenie.sk

S týmito tipmi bude vaša grilovačka nielen chutná, ale aj „EKO“

grilovačka Lunter

Letné grilovanie sa okrem výborného jedla spája s príjemnými chvíľami oddychu a zábavy. No tiež s množstvom zvyškov, zbytočného odpadu či boľavým žalúdkom, ak to s jedením preženiete. Viete, ako grilovať tak, aby ste ochránili planétu i vaše zdravie?

Starostlivo plánujte

Spontánne nákupy často končia obrovskými zásobami potravín, ktoré nemáte šancu zjesť. Pri príprave zodpovedného grilovania preto skúste myslieť viac ekologicky a minimalizovať zoznam položiek, ktoré skutočne potrebujete a ktoré hádžete do košíka len tak, zo zvyku. Preferujte potraviny s dlhšou trvanlivosťou a menším dopadom na životné prostredie.

Preferujte rastlinné alternatívy, vydržia dlhšie

Nemusíte byť práve vegetariánom alebo vegánom, aby ste dokázali znižovať vašu uhlíkovú stopu. Postačí, ak svoje menu postavíte na kope čerstvej zeleniny a ovocia a rastlinných proteínoch, napríklad z tofu. Na tohtoročnom festivale Pohoda sa jeho návštevníkom podarilo ušetriť až 1 548 kilogramov CO2 práve vďaka konzumácii bezmäsitého menu.

Vedeli ste, že tofu vám, na rozdiel od živočíšnych produktov, vydrží v chladničke 6 až 8 týždňov? Špeciálne tofu na gril ani netreba marinovať, keďže sa už v marináde nachádza. Za dve minúty máte na stole chutný Tofu burger alebo ľahký šalát s Tofu špízom.

Redukujte odpad

Aby po vás neostala spúšť, pozostávajúca z jednorazových obalov a papierových utierok, choďte na to tento rok inak. Časť potravín z obchodu musí byť z hygienických dôvodov uzavretá v plaste, no ovocie či zelenina sa dá kúpiť bezobalovo, rovnako ako chlieb. Ak ho namiesto do igelitového vrecka vložíte do chlebníka alebo ekologického voskovaného obrúska, bude mäkký ešte niekoľko dní.

A ktoré sú najväčšie prehrešky voči prírode, ktoré robíme pri grilovačke?

Autor: Lunter

Exit mobile version