V dnešnej dobe je ponuka ovocia a zeleniny taká bohatá, že nás priam lákajú k príprave zdravých a chutných šalátov. Môžeme kombinovať mnoho chutí a farieb, vytvárať nielen pochúťky pre naše bruško, ale aj oku lahodiace umelecké diela.
Ak chceme odľahčiť sýte a ťažké, príp. mastnejšie mäsové jedlo, mali by sme siahať po listovej zelenine. V ponuke je niekoľko druhov kapusty, hlávkových šalátov v rôznej farbe aj kučeravosti alebo siahneme po čakanke, póre, klíčkoch, žeruche či špenáte.
Ak naopak chceme pripraviť šalát, ktorý nás má aj nasýtiť, vyhľadávame zeleninu s mäsitou dužinou ako sú napr. paradajky, ktoré sú v ponuke v mnohých farebných, chuťových či veľkostných variantoch. Kombinujeme ich s paprikou, uhorkami, avokádom, mrkvou, zelerovými stonkami, karfiolom či reďkovkami.
Na dochucovanie zeleninových šalátov nám taktiež postačia dary z prírody. Najjednoduchšia je zmes olivového oleja, morskej soli, kôpru, cesnaku či chilli. Môžeme si pripravovať aj dressing, kde základom je kyslá smotana alebo nízkotučný biely jogurt. Ak vás len zelenina nenasýti, vhodná je v kombináciami so syrmi.
Niekoľko tipov na zeleninové šaláty nájdete aj na nazjedenie.sk. Vyskúšajte napríklad záhradnícky šalát, čínsky šalát, grécky šalát, miešaný šalát s ovčím syrom, paradajkový šalát s hlávkovým šalátom, čínsky pikantný šalát či miešaný zeleninový šalát.
Ak máme chuť na ovocný šalát, jeho príprava je oveľa jednoduchšia a rýchlejšia. Stačí si vytvoriť zmes ovocných druhov podľa chuti či ročného obdobia a môžeme servírovať. Na šaláty z ovocia sa zvyčajne zálievky nerobia, pretože ovocie pustí svoju šťavu. Ak ho však potrebujeme dosladiť, využívame med alebo hnedý či škoricový cukor. Pohár s ovocným šalátom je nielen vynikajúca vitamínová bomba pri prechladnutí, ale poslúži aj ako sladký a šťavnatý dezert po sýtej večeri.
Foto: sxc.hu