K Silvestru patrí aj dobre vychladený sekt. Bublinky vás uvoľnia a osviežia, jemná chuť a neodolateľná vôňa šumivého vína dodajú aj tomu najobyčajnejšiemu stretnutiu nádych niečoho výnimočného. Keď si chcete sekt vychutnať tak, ako sa patrí, odporúčame vám dodržiavať základné pravidlá jeho skladovania, servírovania a konzumácie. Je to také jednoduché! Radí hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Ing. Ingrid Vajcziková, PhD.
-
Sektu sa najlepšie darí, keď sa skladuje v stoji.
-
Sekt vyžaduje stabilnú teplotu, škodia mu časté teplotné zmeny.
-
Neotvárajte sekt tesne po prevoze v aute, nechajte ho „oddýchnuť“.
-
Optimálna teplota pri konzumácii bieleho sektu je 5-7°C, ružového 6-8°C a červeného sektu 9-11°C.
-
Na rýchle ochladenie sektu naplňte vedierko na chladenie sektu kúskami ľadu, zalejte vodou a prisypte 2 lyžice soli. Položte do neho sekt a pomaly otáčajte fľašou. Po 10 minútach servírujte.
-
Sekt podávajte v úzkych a vysokých pohároch, široké poháre v tvare misky nie sú vhodné pre rýchle vyprchanie perlenia a nepraktickú manipuláciu hlavne na večierkoch a v spoločnosti.
-
Pri otváraní nakloňte fľašu sektu mierne šikmo. Pri otváraní pridržiavajte zátku palcom a pomaly otáčajte fľašu, kým sa zátka neuvoľní.
-
Sekt sa neodporúča skladovať veľmi dlho, čím je mladší, tým je lepší. Skladujte ho maximálne 2 roky.
-
Sekt podávajte s eleganciou a šarmom, aký si tento nápoj zasluhuje.