Môžeme sa vrhnúť do pôstu a následne sa vrátiť k normálnym stravovacím návykom? A čo napríklad návrat k mastným jedlám po pár dňoch hladovania? Existuje veľa druhov pôstov, ktoré sa líšia podľa regiónu a náboženstva. Dôkladne naplánovaná krátkodobá diéta obsahujúca všetky druhy živín však môže pomôcť uľaviť nášmu telu a tráviacemu traktu po ťažkých jedlách, ktoré sme konzumovali v zime. Aby však človek z pôstu skutočne ťažil, musí byť premyslený. Dietológ značky Rama vám s pôstom pomôže niekoľkými radami.
1. Vyhnite sa extrémom
Aj keď sú diéty predpisujúce drastické obmedzovanie jedla a ďalšie módne očistné diéty pomerne obľúbené, často vedú k podvýžive, preto sa im radšej vyhnite. Namiesto toho, by ste mali zvoliť výživnú rastlinnú stravu, ktorá je nielen dobrá pre vaše zdravie, ale aj zlepšuje vašu psychickú pohodu. Môžete začať jednoduchými zmenami, ako je konzumácia rastlinných nápojov alebo nahradenie masla margarínom. Malými krôčikmi je možné tieto zmeny začleniť do vašej každodennej rutiny bez zbytočného sebazaprenia.
2. Na pôst sa pripravujte postupne
Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek pôst, mali by ste dbať na príjem živín, ktoré vaše telo potrebuje. Vyhnite sa prejedaniu pred pôstom, len aby ste prestali jesť úplne a potom sa po skončení pôstu hladne vrhli na mastné a ťažké jedlá a mäso. S pôstom by ste mali začať postupne, preto pred ním odporúčame konzumovať šetrné potraviny rastlinného pôvodu, aby ste svoje telo pripravili na mimoriadnu diétu. Na začiatok stačí napríklad niekoľko dní v týždni obmedziť mäso.
3. Pôst nemusí nutne znamenať nedostatok potravy
Druhov pôstov je veľa a nejde len o obmedzenie jedla. Môžete sa rozhodnúť, že sa vzdáte iba mäsa a produktov živočíšneho pôvodu, alebo – ak sa odkloníme od prísnej definície, môžete skoncovať so sladkosťami, sladkými jedlami alebo fajčením. Pokiaľ sa rozhodnete nejesť mäso, mali by ste sa uistiť, že spolu s bielkovinami a sacharidmi prijímate aj kvalitné tuky. Tie môžete získať aj zo 100% rastlinných margarínov ako je Rama – 100% rastlinná alternatíva masla.
4. Nehladujte
Je dôležité nehladovať ani pri pôste a vyvarovať sa nadmernej konzumácii nezdravých jedál, ako sú sladké jedlá, ktorá je inak povolené jesť počas tradičných pôstnych období. Kilá, ktoré hladovaním zhodíte, sa vám rýchlo vrátia a navyše môžete riskovať dlhodobé zdravotné komplikácie. Ľahko si môžete privodiť výkyvy váhy alebo „jojo“ efekt. Hladovanie potom striedajú záchvaty prejedania, následne prichádza ešte väčšie hladovanie dôsledkom pocitu viny vedúce k návratu k záchvatovému prejedaniu. Aby ste sa tomuto kolobehu vyhli, dávajte pozor na signály svojho tela – závraty, únava, a vždy prijímajte potrebné živiny.
5. Ako ukončiť pôst
Keď pôst skončí, nezabudnite na postupné tempo. S jedlom začínajte pomaly, aby ste sa vyhli problémom, ako je nadúvanie alebo nevoľnosť. Pôst vám ponúka skvelú príležitosť zistiť, ktoré potraviny môžu vo vašom každodennom živote spôsobiť nepríjemnosti, ale možno až príznaky intolerancie – s takými potravinami by ste sa mali navždy rozlúčiť. Pokiaľ zistíte, že vplyv takéhoto stravovania je priaznivý pre vaše zdravie, môžete si z toho vytvoriť zvyk a opakovať ho v mesačných alebo dvojmesačných intervaloch, kedy by ste počas pár dní jedli šetrnejšie potraviny alebo zo svojho jedálnička vynechali niektoré skupiny potravín.
Toto obdobie v žiadnom prípade nevyužívajte na „ospravedlnenie“ alebo kompenzáciu nedostatkov, ktorých ste sa dopustili počas roka. Okrem toho, že je pravidelný a vypočítateľný stravovací rytmus nevyhnutný pre vyváženú stravu počas jedného dňa, ale stravovanie s čo najmenšími výkyvmi pozitívne vplýva na vaše telo aj z dlhodobého hľadiska.