Site icon Nazjedenie.sk

Aj zmrzlina má svoj deň

Tento rok pripadá deň zmrzliny na nedeľu, 18. júla. To môže byť tiež dôvod, prečo si dať toto obľúbené ľadové osvieženie bez výčitiek, a to aj dvakrát. Lahodný dezert, ktorý nielen poteší, ale aj osvieži, oslavuje už takmer 40 rokov. Za tento deň vďačíme americkému prezidentovi Reganovi, ktorý v roku 1984 zaviedol Deň zmrzliny, ktorá sa teší obľube u viac ako 90 % Američanov. Ako sú na tom Slováci?

Nie je žiadnym tajomstvom, že pre množstvo ľudí je zmrzlina obľúbeným ľadovým dezertom, najmä v horúcich letných mesiacoch. Až 87% Američanov priznalo, že majú doma v mrazničke zmrzlinu kedykoľvek v roku, odhliadnuc od ročného obdoba (zdroj: www.icecream.com). Nie nadarmo je USA lídrom v konzumácii zmrzliny na svete. Američania dokážu skonzumovať v priemere až 22 litrov zmrzliny na obyvateľa ročne. V Európe dominuje Švédsko a Fínsko, kde skonzumuje jeden obyvateľ v priemere 14 litrov zmrzliny.

Ako sú na tom Slováci?

Aj na Slovensku si vieme vychutnávať osviežujúci dezert v podobe zmrzliny a máme na výber naozaj z množstva rôznych druhov a konzistencií. Výrobcovia nešetria ani na kvalite použitých surovín. Možností na dobrú zmrzlinu podľa vašej chuti je mnoho a nájdeme ich na každom rohu. Či to je vo vašej obľúbenej lokálnej zmrzlinárni, v mraziacich boxoch v supermarkete alebo často už aj v kaviarňach a reštauráciách. V dnešnej dobe je zmrzlina dokonca bežnou súčasťou menu sietí s rýchlym občerstvením. V McDonald’s sa na Slovensku sa za minulý rok pripravilo 933 000 porcií. Rok predtým, teda pred pandémiou, sa počet porcií vyšplhal až k dvom miliónom.

Zákazníci si môžu vybrať z ponuky ikonických produktov McSundae, Grand McSundae, či McFlurry. Navyše, každý zákazník si vie vytvoriť svoje vlastné a jedinečné McFlurry, presne podľa svojej chuti. Kombinovať môže svoju najobľúbenejšiu posýpku zo širokej ponuky s jednou polevou z 3 lahodných príchutí.

Kto by však čakal zmrzlinu z prášku, je na omyle. „V sieti našich reštaurácií na Slovensku si môžu naši zákazníci kedykoľvek pochutiť na kvalitnej slovenskej zmrzline, ktorú vyrábame z čerstvého pasterizovaného mlieka, smotany a cukru. Mlieko pochádza od lokálneho dodávateľa zo slovenskej farmy Majcichov, ktorá pre nás spracúva zmes na prípravu zmrzliny a mliečnych šejkov. Prvé výrobky opúšťajú mliekareň do 24 hodín od nadojenia mlieka a putujú do všetkých našich prevádzok Slovensku,“ upresňuje Lucia Polačeková, PR Supervízorka pre McDonald’s na Slovensku.

McDonald’s Česká republika a Slovensko spolupracujú s farmou Majcichov už od roku 1992 a ročne odoberú od tohto slovenského dodávateľa takmer 1 milión litrov mliečnej zmesi. Základom zmrzliny sú čerstvé pasterizované mlieko, smotana a cukor. Od spracovania mlieka po moment samotnej prípravy zmrzliny uplynie maximálne 48 hodín. To svedčí o tom, že nielenže Slováci podľahli čaru zmrzliny, ale dokonca si vedia vybrať aj kvalitné spracovanie a záleží im na tom, či je zmrzlina vyrobená z lokálnych surovín.  

Exit mobile version