Vianoce sú už naozaj za rohom! Aj vás chytá pri týchto slovách jemná nervozita? Posledné povinnosti v práci, dokupovanie darčekov a pritom máte neustále na pamäti veľký predvianočný nákup potravín.
Veľkým problémom akýchkoľvek sviatkov na Slovensku je plytvanie potravín a jedál. V domnení, že potrebujeme mať všetko, nakupujeme suroviny, ktoré nakoniec zbytočne vyhadzujeme. Prostredníctvom platformy medializuj.sk sme sa dostali k Lucke Wagnerovej – odborníčke na zdravú výživu, ktorá nám poradila 5 krokov, ako bojovať s food waste počas vianočných sviatkov.
1. Plánovanie
Plánujte si, čo navaríte a snažte sa odhadnúť porcie. Následne si na základe tohto odhadu vytvorte nákupný zoznam a snažte sa ho dodržať. Vianoce sú sviatkami hojnosti, avšak v mnohých domácnostiach to znamená aj veľa zbytočného jedla a neskôr odpadu. Navyše, ak si jedálniček dopredu naplánujete, vyhnete sa aj zbytočnému priberaniu z prejedania sa 😉
2. Správne skladovanie
Pri nákupe si všímajte dátumy spotreby a jedlo uchovávajte podľa inštrukcií na balení. Vedeli ste, že chladničky majú rôzne zóny teploty, ktoré sú vhodné pre rozličné typy potravín? Možno to väčšina z nás aj vie, no nie každý túto vlastnosť využíva. Aj takýmto malým krokom, ako je správne uloženie potravín či jedál v chladničke, môžete predísť zbytočnému vyhadzovaniu jedál.
3. Zamrazte si zvyšné jedlo
Ak už na istý druh jedla nemáte po čase chuť a stále vám z neho ostalo hojne, pokojne si ho zamrazte. Väčšina jedál bude po následnom rozmrazení a ohriatí chutiť ako čerstvá.
4. Využitie inde
Zvyšné potraviny zúžitkujte v iných receptoch. Po sviatkoch sa vám určite zíjde zdravá inšpirácia, ktorou sa môžete inšpirovať napríklad tu: https://www.fitrecepty.sk
5. Ponúknite jedlom
Ak sa vám predsa len zvýši po sviatkoch množstvo jedla a chcete zároveň urobiť dobrý skutok, okrem občerstvenia blízkych môžete svoje domáce jedlo včas ponúknuť napríklad aj spolkom, ktoré sa starajú o ľudí v núdzi. Dobrý pocit vás v tomto prípade isto neminie 🙂