Kuchynské varešky sú súčasťou každej domácnosti. Varenie sa bez nich nezaobíde. Praženicu, krupicu, pudingy, omáčky, guláše a mnohé ďalšie jedlá premiešavame práve týmito drevenými pomocníčkami.
Základom je neumývať drevené varešky, lyžice či naberačky v umývačke riadu. Pôsobením horúcej vody a následným sušením teplým vzduchom sa deformujú. Umývajte ich ručne, hubkou a saponátom. Nakoniec ich dôkladne opláchnite teplou vodou a nechajte voľne uschnúť na odkvapkávači riadu.
Pred varením ponorte varešky do studenej vody. Takto do seba nasajú oveľa menej tuku, ktorý sa na dreve zvykne prepaľovať.
Keďže drevené varechy zvyknú časom nasiaknuť rôznymi pachmi, je dobré, ak ich aspoň raz za tri mesiace vyvaríte vo vode. Fľakov z potravín sa zbavíte tak, že varešky namočíte na niekoľko hodín do octovej vody. Tmavé a zašlé varešky od jedla ponorte na noc do roztoku sódy bikarbóny. Na druhý deň ich vytiahnite a opláchnite teplou vodou. Budú opäť čisté.
Foto: pixabay.com