Nazjedenie.sk

Dekoračné valčeky: Upečte si sušienky s krásnymi motívmi

Pokiaľ patríte medzi ľudí, ktorí sa v kuchyni zdržiavajú dlhšie ako je potrebné a radi vymýšľate a hlavne vyhľadávate nové veci a vychytávky, určite ste už narazili na valčeky s krásnymi štruktúrami, ktoré z vašich koláčov či iného pečiva vykúzlia zároveň aj nádherné dekorácie. Práve takéto skvosty vyrába, a teda ručne vyrezáva aj pani Ivana Nováková z Veľkého Lipníka.

N4626666_33766_20151229_96779

Pani Ivana pôvodne vyštudovala odevníctvo, ale vďaka jej bratovi, vyučenému rezbárovi, jej učarovala práca s drevom. Obdivovala, ako z kusu dreva dokázal urobiť sochu. Najprv vyrezala jednoduchú podložku pod srnčiu trofej. Od prvých začiatkov s dlátom ubehlo už 15 rokov, no stále sa učí a svoju prácu zdokonaľuje.

Veľkou inšpiráciou sú pre ňu zákazníci. Majú rôzne požiadavky, od obrazov až po drevený riad. „Pred dvoma rokmi ma oslovila pani, ktorá v zahraničí zazrela vyrezávaný drevený valček na cesto. Obrátila sa na mňa s prosbou, či by som jej vyrobila valček s jednoduchými vzormi. Keďže som valček ešte nerobila, tak som to z radosťou skúsila.“ Z valčeka sa stal obľúbený darček pre ženy. Samotné zhotovenie vyrezávaného motívu trvá približne 5-6 hodín. Záleží od náročnosti vzoru. Obrázky vyrezáva ručne s dlátami do tvrdého bukového dreva. Motívy si zákazníci môžu navrhnúť sami, alebo im ho navrhne pani Ivana. Najradšej však vyrezáva ľudové vzory.

S valčekom sa pracuje veľmi jednoducho. Robia sa ním predovšetkým sušienky. Na valček je potrebné trošku zatlačiť, aby sa vzor dostatočne odtlačil na cesto. Odporúča sa zvoliť také cesto, ktoré pri pečení nemení tvar. Valček nepotrebuje žiadnu špeciálnu údržbu. Stačí ho len umyť čistou vodou a nechať voľne uschnúť.

Viac výrobkov nájdete TU

Exit mobile version