Mnohí z nás si bez kávy svoj deň nevedia už ani predstaviť, natoľko sa stala súčasťou našej rutiny aj nášho života. Klasická káva ale nechutí každému, a možno práve preto existuje toľko rôznych druhov tohto životabudiča. Poznáte všetky a viete, aký je medzi nimi rozdiel?
Najznámejšou kávou je pravdepodobne krémové a voňavé espresso, ktorého názov v taliančine znamená „rýchle urobené“ – práve taliani povýšili miešanie horúcej vody a mletej kávy na úroveň rituálu, a preto je espresso spolu s pizzou jeden z najznámejších symbolov Talianska. Práve od espressa sa odvíjajú aj všetky ostatné druhy kávy. Pridáva sa do nich mlieko, cukor, smotana, pena, alkohol či čokoláda.
Väčšina z vás sa už isto stretla aj s pojmom piccolo, aj keď niektorí baristi tvrdia, že piccolo neexistuje, ešte stále sa objavuje na nápojových lístkoch mnohých reštaurácií a kaviarní. Používali ho taliani, ktorí si u nás chceli objednať svoje malé espresso. Ide skôr len o veľkosť kávy ako o jej druh.
V hravnej úlohe mliečna pena
Cappuccino je ďalšia skvelá káva, ktorú si taliani doprajú predovšetkým k raňajkám a zvyšok sveta ako chutný dezert kedykoľvek cez deň. Správne cappuccino by malo obsahovať 1/5 espressa, 2/5 mlieka a 2/5 peny. Jeho špeciálnou prísahou je práve pena, pripravovaná z kvalitného mlieka speneného na espresso stroji. Tí najšikovnejší barmani vám z peny dokážu vyčarovať krásne obrázky.
Caffé macchiato je klasické espresso s lyžičkou mliečnej peny. V preklade macchiato znamená „škvrnitý“ alebo s troškou mlieka.
Latte je mliečna káva pripravovaná kombináciou predĺženého espressa a našľahaného mlieka, ktoré je ale menšie ako u cappuccina. Latte si môžete vychutnať z veľkej šálky.
V kaviarňach veľmi obľúbené Latte macchiato, z mlieka, kávy a peny vyzerá naozaj úžasne originálne. Ide jednoducho o espresso z veľkým množstvo našľahaného mlieka.
Kávové nápoje z celého sveta
Americano tvorí klasické espresso dolievané horúcou vodou v pomere 1:5. Voda sa do hotového espressa iba dolieva, nikdy sa nesmie pretlačiť celý objem vody cez kávu, inak vznikne nechutná žbrnda.
Mocca je silné espresso pripravované v moka konvičke, kde sa do spodnej časti naleje určité množstvo vody a nad ňou je položené sitko s pomletou kávou. Para vytláča vody smerom nahor, a teda sa táto káva robí obráteným spôsobom.
Cartado je španielsky názov pre espresso, do ktorého sa pridá iba trošku mlieka.
Frappé už tiež isto väčšina z vás ochutnala. Je to našľahaný nápoj z kávy, podávaný s ľadom, mliekom a cukrom.
O írskej káve ste už určite počuli a možno ste ju dokonca aj chutnali. Ide o nápoj s objemom 2,4 dcl, v ktorom si vychutnáte filtrovanú kávu s trstinovým cukrom, panákom pravej írskej whiskey a našľahanej smotany.
Ďalším alkoholickým nápojom je alžírska káva, obsahujúca klasickú filtrovanú kávu zo šľahačkou a vaječný likér naliaty na vrch, ktorý padá na dno pohára.
Taliani majú ešte tzv. il caffè alla nocciola, teda lieskovo-orieškovú kávu. Ide o espresso s trochou smotany a cukrového sirupu, no hlavnou ingredienciou je lyžička nutelly alebo inej lieskovej čokolády na spodku hrnčeka s kávou.
Každá krajina si do kávy pridáva čosi iné a všetci majú iné preferencie. Do latte sa napríklad zvyknú pridávať aj sirupy s príchuťou karamelu, čokolády, kokosu a podobne.