Všetko sa to začalo v minulom storočí. Dvaja, vtedy ešte chalani, Dominik a Jozef prišli s vynikajúcim nápadom. Nápad a myšlienka sa v roku 2013 pretavila do skutočného podniku, ktorý teší nielen rodených Bratislavčanov.
Z Košíc sme sa presunuli až na ďaleký západ. Privítala nás rozpálená Bratislava, ktorá je okrem iného povestná aj skvelými street foodmi. Tento gastronomický trend sa dostáva rýchlymi krokmi aj k nám na Slovensko. Ulice v Bratislave sú v súčasnosti naplnené nielen turistami z rôznych častí našej krajiny, ale aj pouličnými stánkami s rýchlym občerstvením. Pred časom ešte nebolo toľko priaznivcov rýchleho občerstvenia, pretože ho viacerí považovali za príliš nezdravé. Teraz stačí prísť k nepojazdnej dodávke a zaručene získate kvalitné občerstvenie hotové za pár minút.
Vráťme sa však k prevádzke v Mlynskej doline. Mimochodom, táto lokalita je skvelou pozíciou, najmä vďaka obrovskému počtu študentov. Do prevádzky, ktorá je veľmi trefne pomenovaná majú každý deň namierené desiatky ľudí v každom veku. Nenápadne situovaná Estévečka má príjemnú terasu, kde si môžete vybrať stôl aj pre veľkú skupinu, ktorú sme v jeden večer stretli. V menu je okrem kvalitných burgrov k dispozícii aj takzvaný „litrák“ – čo je chutné pivo vo veľkom litrovom pohári. Osvieženie v týchto horúcich dňoch tu môžete získať aj vďaka klasickým limonádam s čerstvým ovocím.
To najpodstatnejšie, čo nás do Estévečky pritiahlo boli vynikajúce burgre. Základom každého bolo kvalitné mäso. Snáď každý vie, že do originálu patrí hovädzie alebo bravčové mäso. Tu ho pripravujú štandardne, teda ako medium. Ochutnali sme viacero verzií, no najlepšie boli tieto: forest burger z hovädzieho mäsa so syrom, hubami, rukolou, doplnené o balzamico. Určite vyskúšajte aj slaninkový burger, ktorý vás prekvapí skutočne netradičnou ingredienciou, a to volským okom. Spolu so žltou cibuľkou a syrom gouda to z neho robí jeden z najlepších burgrov.
Dalo by sa povedať, že v tejto prevádzke nenájdete žiaden tradičný burger. Každý z nich totižto disponuje niečím netradičným. Základom sú najmä kvalitné suroviny, ktoré Estévečku posúvajú na prvú priečku v hodnotení. Nie každý je zvyknutý zjesť na posedenie obrovskú porciu, a preto máte na výber z troch veľkostí. Objednať si môžete malý (300 g), stredný (450 g) alebo veľký (600 g), medzi ktorými je malý cenový rozdiel. To však ešte stále nie je všetko. Dokonalý vzhľad a dojem vytvorili kamenným podnosom, na ktorom okrem vybraného burgru dostanete aj vynikajúce paprikové alebo čisto solené hranolčeky.
Aj napriek tomu, že Estévečka je považovaná najmä za burger shop, majú v ponuke aj vynikajúce wrapy. Ich náplne sú v skutku originálne a nevšedné. Divinové mäso so špenátovým Aioli, zelerovou slamou a divými višňami. Na svoje si prídu aj tí, ktorí obľubujú pikantné pokrmy. Chilli wrap je doplnený o syr manchego, kukuričné lupienky a biely jogurt. Možno sa vám tieto kombinácie zdajú pri čítaní šialené, no po ochutnaní by ste určite svoj názor zmenili. Okrem toho by každý mal aspoň raz vyskúšať niečo chuťovo nevšedné.
Ak sa aj vy, rovnako ako mnohí iní, bojíte spôsobu konzumácie burgrov, spomeňte si na to, že ho celý stačí otočiť naopak. Chyťte si ho pevne oboma rukami a jedzte tak, aby ste vrch mali naruby a spodok navrchu. Tento spôsob sme vyskúšali a skutočne to fungovalo. Ak by ste však chceli jesť klasicky, nemusíte si z toho robiť ťažkú hlavu. Na stôl dostanete aj príbor a každý vám určite odpustí, ak budete mať ruky trochu zamastené.
Foto: autor, pixabay.com