Pokiaľ nie ste vegetariáni, mäso jete pravdepodobne niekoľkokrát do týždňa. Druhov je viac, od rýb, cez hydinu, hovädzie, bravčové až po divinu. V článku sa dozviete, ako správne nakupovať, skladovať a pracovať s mäsom.
Pokiaľ ale kupujete už balené mäso, jeho čerstvosť skontrolujte mimo chladiacich boxov na prirodzenejšom svetle. Všímajte si jeho zafarbenie. Čím je mäso tmavšie, tým je staršie. Vyhýbajte sa nakupovaniu marinovaného mäsa. Marináda ľahko prekryje nedostatky na mäse, prípadne aj jeho zápach. Marinujte radšej doma podľa vlastnej chuti.
Nikdy nekupujte veľké množstvo mäsa do zásoby len preto, aby ste ho mali vždy poruke. Kupujte radšej stále čerstvé. Mrazením sa totiž vysušuje a následným rozmrazením dokonca stráca na kvalite.
Pokiaľ ide o skladovanie, čerstvé mäso by malo byť uložené chladničke pri teplote od 0 do 7 °C, mrazené v mrazničke pri teplote max. -18°C.
Príprava mäsa
Akýkoľvek druh mäsa pred samotným spracovaním dôkladne skontrolujte. Na povrchu by nemalo byť obschnuté ani slizké na dotyk.- Mäso umyte v studenej vode a osušte papierovými obrúskami.
- Následne ho očistite – zbavte prebytočného tuku, blán, prípadne vykostite alebo zbavte kože. Väčšie odrezky a kosti môžete použiť na prípravu polievok a vývarov.
- Ak chcete mäso marinovať, nechajte ho v marináde cez noc, najlepšie však na 24 hodín. Myslite na to, že marinované mäsá potrebujú kratšiu tepelnú prípravu.
- Ak pripravujete mäso vcelku, soľte a koreňte ho viac.
- Pečené mäso podlievajte horúcou vodou alebo vývarom. Podlievanie studenou vodou spôsobí, že mäso stvrdne.
Foto: pixabay.com