Nazjedenie.sk

Kupovanie, skladovanie a príprava mäsa

Pokiaľ nie ste vegetariáni, mäso jete pravdepodobne niekoľkokrát do týždňa. Druhov je viac, od rýb, cez hydinu, hovädzie, bravčové až po divinu. V článku sa dozviete, ako správne nakupovať, skladovať a pracovať s mäsom.

supermarket-109863_640v obchodoch sa často stretnete s baleným naporciovaným mäsom na plastovej tácke. Pod mäsom zvykne byť ešte tenká podložka, ktorá absorbuje unikajúcu šťavu. Balenie by však nemalo obsahovať veľa šťavy. Ak jej je viac a je dokonca zakalená, je veľmi pravdepodobné, že mäso sa už začína kaziť. Pri balenom mäse je ťažšie rozpoznať jeho kvalitu, keďže pod fóliou si ho nemôžete dôkladne prezrieť. Preto kupujte radšej čerstvé mäsá, ak teda máte tú možnosť. Všímajte si však čistotu predajní, pultov i hygienické návyky personálu. Pri pultovom predaji si svoj zvolený kúsok mäsa pokojne vyžiadajte od predávajúceho. Máte na to právo.

Pokiaľ ale kupujete už balené mäso, jeho čerstvosť skontrolujte mimo chladiacich boxov na prirodzenejšom svetle. Všímajte si jeho zafarbenie. Čím je mäso tmavšie, tým je staršie. Vyhýbajte sa nakupovaniu marinovaného mäsa. Marináda ľahko prekryje nedostatky na mäse, prípadne aj jeho zápach. Marinujte radšej doma podľa vlastnej chuti.

Nikdy nekupujte veľké množstvo mäsa do zásoby len preto, aby ste ho mali vždy poruke. Kupujte radšej stále čerstvé. Mrazením sa totiž vysušuje a následným rozmrazením dokonca stráca na kvalite.

Pokiaľ ide o skladovanie, čerstvé mäso by malo byť uložené chladničke pri teplote od 0 do 7 °C, mrazené v mrazničke pri teplote max. -18°C.

Príprava mäsa

Foto: pixabay.com

Exit mobile version