Nazjedenie.sk

Mačingovej detox #1: Prvý týždeň za mnou

Stravovanie podľa Antónie Mačingovej je v našej spoločnosti pomerne známe. Možno nie každý pozná princípy a mylne túto úpravu stravovacích návykov nazývajú diétou, no „Mačingová” je skrátka značka.

Partia bruška je najhoršia

Ja som sa rozhodla na vlastnej koži vyskúšať toto stravovanie. Viedol ma k tomu predovšetkým fakt, že napriek pomerne aktívnemu spôsobu života (rôzne cvičenia 3 – 4-krát do týždňa) som nedokázala odolať a jednoducho nejesť.

Nie som ten typ ženy, ktorý je úplne nespokojný so svojou postavou (vďaka cvičeniu sa mi napríklad podarilo spevniť stehná), ale väčšieho bruška a najmä podbruška sa neviem nijako zbaviť (aj preto, lebo cvičiť brucho je ozaj ťažké).

28-dňový detox

Tak som si povedala, že vyskúšam 28-čku od Antónie Mačingovej. Doposiaľ som nevydržala držať žiadne obmedzovanie v jedle, pretože ja si radšej pôjdem zacvičiť, ako by som nemala jesť. Preto to je pre mňa samú veľká výzva. Mám za sebou len prvý týždeň a aj keď ma moja vôľa a sebakontrola už stihli sklamať, verím, že to ešte môže mať pozitívny koniec.

Raňajky počas prvého týždňa boli skvelé. Naozaj, od pondelka do piatka mi nevadilo jesť to isté, pretože mi nastrúhaná mrkva s jablkom chutila. Aj preto, lebo si k nej pridáte oriešky, škoricu a med. Dopriala som si naozaj plný obedár (raňajkujem v práci) a hlad na mňa prišiel až v čase obeda. Ak som aj mala potrebu niečo mlsať, mala som v zásobe oriešky, ako odporúča p. Mačingová.

Treba sa pozerať do vlastného taniera

Obedy a večere prvého týždňa sú jednoduché recepty, ktoré človeku aj chutia. Áno, popri obedoch kolegýň (od cestovín až po hamburgery) môžu fazuľové struky s vajíčkom pôsobiť biedne. V takom prípade odporúčam sústrediť sa najmä na svoj tanier, bude to pre vás jednoduchšie 🙂

Moje stravovacie návyky pred Mačingovou boli, čo sa týka večerania, pomerne chabé. Obvykle som sa najedla pri tom, ako som varila – ochutnávaním, prípadne nejakým mliečnym drinkom, pretože ich mám rada. Už v pondelok som však (po práci a 55-minútovom cvičení) prišla domov s pocitom hladu, ktorý som utíšila cviklovým šalátom, ktorý mi zachutil.

Ale zas 2-krát sa mi stalo, že som nevečerala, lebo som vypila acidko alebo niečo podobné.

Neviem toľko piť

Najväčší problém som mala jednoznačne s pitným režimom podľa detoxu. Denne by ste totiž mali vypiť 3,5 až 4 litre vody, prevarenej vlažnej, dochutenej škoricou, zázvorom, medom… Ja som „čajíkový” typ, preto som sa snažila vypiť 2 veľké hrnčeky čaju doobeda aj poobede v práci, čo však bolo málo, preto som pridávala aj pollitrový pohár čistej vody. V stredu som si napríklad fakt vstúpila do svedomia a liala do seba vodu a efekt v podobe častejšej návštevy WC a detoxikácie sa dostavil. Ostatné dni v týždni som sa pitný režim snažila doháňať najmä po večeroch. Netrackovala som si objem vody, ktorú som vypila, no myslím, že sa mi to, žiaľ, nepodarilo splniť.

Koľko potrebujem jesť?

Skvelé na Mačingovej detoxe je, že veľkosť porcií si určujete vy sami. Máte sa najesť do sýtosti, aby ste sa cítili naozaj najedený. To sa mi darilo, dokonca som sa aj cítila prejedená po obedoch, a vďaka tomu som asi len 3-krát z celého týždňa zaspávala so skutočným pocitom hladu, ktorému som odolala.

Najhoršie je zas odolávať malému zobnutiu si sladkých aj slaných pokušení, ktoré sú všade okolo nás, no s pevnou vôľou a chápavým okolím sa to dá.

Víkend mimo kuchyne

Veľkou výzvou hneď v 1. týždni bol víkendový výlet v Tatrách, ktorý pozostával z 1 noci mimo bytu a vlastnej kuchyne. Všetky jedlá, ktoré som mala jesť, som si uvarila doma a vzala so sebou v obedárikoch. Samozrejme, neboli pri jedení v tip-top forme, no verím, že to mali stále väčší význam, ako by som sa podvolila okolnostiam.

Aj napriek domácim jedlám podľa knihy som však počas víkendu nedodržala svoj plán. Pretože jednoducho, bol víkend, ptorebovala som vypnúť a s tým prišlo trošku alkoholu, neskorá hodina mimo ubytovania, kde som mala jedlo, teda som zhrešila jedným kúskom pizze.

Nedeľu som už bola späť v Mačingovej koľajách, akoby sa nič nedialo.

A teraz to,čo zaujíma všetkých – výsledky po prvom týždni

Osobne si myslím, že je to krátka doba na nejaké zmeny, ale rozdiel vo veľkosti plného brucha vidím už teraz.

Na začiatku týždňa som mala obvod brucha v jeho najširšej časti 88 cm (meriam sa večer). Včera, v nedeľu, to bolo 87 cm. Čakala som lepší výsledok, ale viem, že si zaň môžem sama.

Uvidíme, ako prežijem najbližší týždeň, jedálniček sa dosť mení. Ak vás zaujíma harmonické stravovanie, viac informácií nájdete na webovej stránke Antónie Mačingovej.

Exit mobile version