Nazjedenie.sk

Maškrty na koniec školského roka

Sladkosti patria medzi najobľúbenejší druh odmeny pre deti. K top favoritom by sme určite mohli zaradiť čokoládu každého druhu. Okrem iného sa blíži záver školského roka, a to je čas, kedy zvyknú deti ešte viac očakávať nejakú sladkú odmenu. My vám prinášame typy na netradičné maškrty pre najmenších, ktoré si možno budete vytvárať aj u vás doma.

pancakes-1403277_1920Ak by sme chceli zistiť, ktorý dezert patrí k tradičným, sladkým a najviac obľúbeným u detí, nemusíme robiť žiadne štatistiky či dotazníky. Jednoznačne ide o palacinky, ktoré sa môžu pripraviť na veľa spôsobov. Ako odmenu pre deti nemusíte chystať balenia plné čokolád, lízaniek a keksíkov. Vytvorte im palacinkovú tortu alebo palacinky s ovocím. Samozrejme, že ovocie si v tomto prípade bude vyžadovať vašu pomoc, aby to na tanieri vyzeralo čo najzaujímavejšie. Z čučoriedok vytvorte oči, zo sladkej a červenej jahody naaranžujte nos. Nakoniec pridajte maliny namiesto červených líc a na svete máte hotové umelecké dielo na zjedenie.

Ak by ste chceli spraviť palacinky o niečo netradičnejšie, môžete vyskúšať cesto s pridaním hladkej pohánkovej múky. Je o niečo zdravšia ako klasická biela a cesto bude mať navyše aj výraznejšiu farbu. Ak by ste nepozháňali pohánkovú múku, môžete použiť aj pohánkovú kašu, ktorá je v obchodoch bežnejšie dostupná. Tú samozrejme pred použitím pomeľte.

Sušienky pre najmenších

V súčasnosti sa už aj sladkosti snažia byť čo najzdravšími a s čo najmenším podielom bieleho cukru. Dôvodom je to, že maškrty sa najčastejšie dostanú do rúk detí a tie na vysoký prísun cukru nereagujú vždy najlepšie. Jedným zo základných receptov na sušienky pre deti je zmes rozpustenej čokolády s ovsenými vločkami. Tieto čokoládové sušienky možno pripraviť celkom jednoducho. Najťažšie je asi len čakanie, kým sa vysušia. Hodia sa aj ako darček zabalení v priesvitnom pohári, previazaný ozdobnou stuhou.

Ako na to?

Začať treba roztopením horkej čokolády v takzvanom vodnom kúpeli. Namiesto masla môžete do rozpustenej čokolády pridať aj smotanu na varenie a vďaka tomu získa ešte viac lesku a lahodnej chuti v sušienkach. Horúcu čokoládu už stačí len poriadne premišať s ovsenými vločkami, prípadne s cornflakmi do mlieka. Na tvarovanie je najlepšie použiť dve čajové lyžičky, z ktorými z hmoty vyformujete malé kôpky, poukladáte na tanier a ten odložíte na 30 minút do chladu.

Chutné cookies

Ďalšími obľúbenými sušienkami a zároveň možným darčekom pre deti sú takzvané cookies. Už podľa názvu vieme, že nie sú slovenským výmyslom, ale pochádzajú z anglickej kuchyne. Čokoládu na varenie spolu s maslom treba roztopiť. Mixérom ďalej spojíme a prešľaháme pol šálky hladkej múky, dve vajcia, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a pol šálky kryštálového cukru. Keď sa čokoláda celkom rozpustí, pridáme ju do tejto  hmoty a dôkladne premiešame. Cesto by malo byť pevnejšie, aby sa z neho dali vytvárať kopčeky. Tie treba poukladať na plech a rukou alebo lyžicou ich pripučiť do tvaru pripomínajúceho placky.

Na týchto najznámejších sušienkach je skvelé aj to, že si môžete vybrať akú príchuť budú mať. Namiesto čokolády môžete pridať sušené ovocie alebo rôzne druhy orieškov. Rovnako ako aj pri ovsených sušienkach, tak aj tu ich môžete zabaliť a podarovať ako sladký darček.

Müsli tyčinky z vašej kuchyne

Obchody ponúkajú množstvo keksíkov so všelijakými príchuťami. My sme sa však rozhodli poňať maškrty pre deti zdravou cestou. Zároveň sa všetko dá vytvoriť aj v pohodlí domova a vy si tak budete istí tým, čo svojim deťom dávate. Ďalšou z obľúbených sladkostí môžu byť aj doma urobené müsli tyčinky s ovocím. Na prípravu približne 14 kusov tyčiniek si pripravte med, maslo, orechy, šťavu z citróna, sušené ovocie, dve detské výživy, sezamové semiačka, ľanové semiačka, vajíčko, dve polievkové lyžice celozrnej múky a jeden hrnček ovsených vločiek.

Pri príprave tejto dobroty nemusíte nič mixovať a šľahať zvlášť. Stačí ak všetky ingrediencie zmiešate dokopy. Ak by sa vám zmes zdala byť veľmi hustá, tak doň pridajte ešte kúsok detskej výživy a ak by bola pre vás naopak veľmi riadka, prisypte ešte za hrsť ovsených vločiek. Pečte na plechu asi 20 minút pri teplote 170 stupňov.

Akýmkoľvek spôsobom svoje deti obdarujete, myslite vždy na to, že aj sladkosti môžu byť zdravé a dokážete ich pripraviť vo vlastnej kuchyni a veľmi jednoducho.

Ilustračné foto: pixabay.com

Exit mobile version