Site icon Nazjedenie.sk

McDonald´s dnes oslavuje! Na Slovensku je s vami už 20 rokov

Oslavy McDonald´s vrcholia. Dnes, 13. októbra, je to presne 20 rokov, kedy najznámejšia sieť reštaurácií s rýchlym občerstvením otvorila prvú reštauráciu na Slovensku. Za tento čas sa počet reštaurácií rozrástol na okrúhlych 30 v dvanástich slovenských mestách. Okrem toho sa spoločnosť zapísala medzi najväčších slovenských podnikateľov, zamestnávateľov, vystupuje ako zodpovedný sused a v neposlednom rade určuje trendy v nárokoch na kvalitu v biznise s rýchlym občerstvením. 

Slováci sa s prvým Big Macom stretli v októbri 1995 v Banskej Bystrici, kde bola otvorená prvá slovenská reštaurácia. Tá však nebola iba začiatkom úspešného podnikateľského plánu. Príchod najväčšej siete reštaurácií s rýchlym občerstvením symbolicky znamenal pre Slovensko rozvoj slobodného podnikania po revolúcii. Počas nasledujúcich 20 rokov McDonald´s na Slovensku rozšíril počet reštaurácií na okrúhlych 30, v dvanástich slovenských mestách, modernizoval ich a uviedol úspešné koncepty, akými sú raňajky v McDonald´s či kaviarne McCafé.

„Slovenský príbeh McDonald´s napísali najmä ľudia – naši zamestnanci, spolupracovníci, partneri, dodávatelia a samozrejme aj zákazníci. Vďaka nim vieme povedať, že uplynulých 20 rokov na Slovensku bolo mimoriadne úspešných,“ hovorí Tomasz Rogacz, generálny riaditeľ McDonald´s pre ČR a Slovensko. Poukazuje pritom na zodpovedné prístupy podnikania spoločnosti na Slovensku. „Naša spoločnosť rástla v súlade s rozvojom slovenského podnikateľského prostredia, môžeme spokojne prehlásiť, že sme sa stali zodpovedným komunitným susedom, ktorý sa správa ohľaduplne k zamestnancom, životnému prostrediu, obchodným partnerom aj k zákazníkom,“ dodáva Tomasz Rogacz.

McDonald´s patrí k dôležitým slovenským podnikateľom, ktorí prispievajú k rozvoju slovenského trhu. Počas dvadsiatich rokov dosiahli hrubé tržby spoločnosti úroveň takmer 559 miliónov eur. Investície rástli prvých osem rokov úmerne s nárastom počtu reštaurácií. Nasledujúce obdobie šiestich rokov investície smerovali najmä do rozvoja existujúcich 16 reštaurácií. Od roku 2009 sa investície McDonald´s na Slovensku výrazne zvýšili, v priemere za rovnaké obdobie až 7,5 násobne a to nielen ďalším nárastom počtu reštaurácií, ale aj investovaním do remodelingu, teda modernizácie a rekonštrukcie všetkých reštaurácií a otváranie McCafé kaviarní.

Investície za 20 rokov presiahli úroveň 60 miliónov eur. Ročne si v McDonald´s nájde prácu v priemere až 2 000 ľudí, z ktorých mnohí majú sťažené možnosti zamestnať sa. Veľkú flexibilitu pracovného času, možnosť plánovania zmien, ale aj získanie pracovných zručností oceňujú najmä študenti, mamičky s malými deťmi, ľudia bez praxe, či s fyzickým alebo duševným postihnutím. „Veríme, že spoločnosť, v ktorej žijeme a podnikáme, a jej súčasťou sme už dve desaťročia, si zaslúži našu pozornosť a starostlivosť. Preto sme sa v McDonald´s zaviazali, že aj v ďalších rokoch nášho pôsobenia na Slovensku budeme priaznivo vplývať na jej rozvoj,“ uzatvára Tomasz Rogacz, generálny riaditeľ McDonald´s pre ČR a Slovensko.

McDonald´s určuje trendy v kvalite

„O úspechu firmy rozhoduje najskôr kvalita a hneď za ňou férový prístup k zákazníkovi,“ myslí si Tomasz Rogacz. Poukazuje pritom na myšlienku, na ktorej bol pojem McDonald´s postavený – ponúknuť zákazníkovi občerstvenie v najvyššej kvalite a zároveň v krátkom čase. Využíva pritom najmä lokálne zdroje, čím podporuje rozvoj trhu a podnikania v regióne. „Aby sme dosiahli požadovanú kvalitu, musíme nájsť obchodného partnera, ktorý je schopný splniť naše náročné kritéria a môžeme sa naňho spoľahnúť. O to viac nás teší, že takýchto partnerov sme našli aj na Slovensku,“ tvrdí Tomasz Rogacz. Máloktorý zákazník tak vie, že zmrzlina či mliečny shake sú pripravené výhradne zo slovenského mlieka od dodávateľa Farma Majcichov. Ovocie a zeleninu pre McDonald´s ošetrujú v slovenskej spoločnosti SLOVATYS, hlavnú surovinu – syr oštiepok v aktuálnej novinke Maestro Oštiepok dodáva slovenská spoločnosť Liptov z Liptovského Mikuláša.

McDonald´s je zodpovedný k ľuďom, komunite i k prírode

Oblasť udržateľnosti nevníma spoločnosť McDonald´s iba z pohľadu ekológie. Vyhľadáva ekonomické, etické a environmentálne rozmery podnikania. McDonald´s vždy určoval trendy, či už išlo o triedenie odpadu, alebo prácu s dodávateľmi. A to isté platí aj dnes. „Reštaurácie McDonald´s sú až na samom konci reťazca, preto určujeme nekompromisné pravidlá dodávateľom, aby dopad nášho podnikania na životné prostredie bol čo najnižší. To je aj jeden z dôvodov, prečo sme si stanovili päť kľúčových oblastí udržateľnosti poľnohospodárskej výroby,“ vysvetľuje Tomasz Rogacz. Patria medzi ne produkcia hovädzieho mäsa a hydiny, kávy, palmového oleja a spotrebiteľských obalov. Podľa analýzy týchto oblastí sa spoločnosť McDonald´s zapája do mnohých projektov, ktoré minimalizujú dopady na prostredie.

Pomáhame rodinám s deťmi

Pomoc chorým deťom pri boji s vážnymi ochoreniami je príliš vysoká emocionálna záťaž pre celú rodinu. No vďaka finančnej pomoci je tento boj znesiteľnejší. Toto je jedna z nosných myšlienok medzinárodnej neziskovej organizácie Ronald McDonald House Charities (RMHC). Na Slovensku pôsobí už viac ako desať rokov. Zameriava sa najmä na pomoc chorým deťom a ich rodinám, vrátane vytvárania lepších podmienok počas hospitalizácie pri náročnej liečbe malých pacientov.

Za vyše desať rokov svojho pôsobenia rozdelila organizácia RMHC na Slovensku viac ako 350-tisíc eur na rôzne projekty pre detské nemocnice, ktoré získala z verejných zbierok ako sú kasičky, pomocné ručičky počas McHappy day, ale aj darmi priamo z McDonald´s, od sponzorov a z 2% z dane z príjmu. Najvyššia čiastka, viac ako 204-tisíc eur, bola vyčlenená na rekonštrukciu nadštandardných rodinných izieb v 9 nemocniciach vo všetkých krajských mestách a v Nových Zámkoch. Značná časť prostriedkov putovala na zakúpenie zdravotníckych prístrojov a vybavenia ambulancií. Z najnovších projektov možno spomenúť vybudovanie oddychovej zóny v košickej nemocnici v hodnote viac ako 30-tisíc eur a nové sociálne zariadenia vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina vo výške vyše 9-tisíc eur. Tento rok dostanú pomoc i nemocnice v Banskej Bystrici, Liptovskom Mikuláši a v Martine.

Záleží nám, aby mladí trávili čas zmysluplne

Šport je prirodzenou súčasťou života, ktorá prináša radosť z pohybu. Preto McDonald´s začlenil túto oblasť a jej podporu aj do firemnej stratégie spoločnosti. Okrem podpory slovenských športovcov je hlavným zámerom motivovať ľudí k pohybu a zmysluplnému tráveniu voľného času prostredníctvom športových aktivít. Spoločnosť McDonald’s sa podpore športu a športovcov venuje prostredníctvom viacerých projektov. Najdôležitejším z nich je dlhodobý projekt, ktorý sa zameriava na podporu športu u mladších vekových skupín – McDonald´s Cup – Majstrovstvá Slovenska žiakov a žiačok základných škôl vo futbale. Posledný, 17. ročník McDonald´s Cupu potvrdil, že je o takéto aktivity záujem. Do turnaja sa prihlásilo až  909 slovenských základných škôl.

 Slovensko miluje McDonald´s

Slovenskí zákazníci si potrpia na kvalitu, príjemné prostredie, ale aj značku. „Dvadsaťročná prax nám ukázala, že so slovenskými zákazníkmi sme si dokonale sadli. Rovnako ako v McDonald´s milujeme Slovensko, Slováci milujú nás. V porovnaní so susednými krajinami vidíme, že Slováci radšej siahajú po novinkách a sezónnych a tematických ponukách,“ opisuje Zuzana Svobodová, riaditeľka PR a komunikácie McDonald´s pre ČR a Slovensko. Slováci však ostávajú verní aj klasike McDonald´s. Dlhodobo najobľúbenejšími sú legendárny Big Mac, Cheeseburger a zemiakové hranolčeky.

Po stopách McDonald´s: Pri zrode McDonald´s stál syn českého emigranta

Príbeh McDonald´s sa začal písať ešte v roku 1940 v reštaurácii bratov Maca a Dicka McDonaldov v kalifornskom meste San Bernardino. Bratia v tom čase prišli s vynikajúcim strategickým plánom – obmedzili ponuku výrobkov, znížili ceny a zaviedli efektívny systém práce v kuchyni, vďaka čomu sa im podarilo obslúžiť podstatne viac zákazníkov v krátkom čase. No McDonald’s tak, ako ho poznáme dnes, založil až o pár rokov neskôr Raymond Albert Kroc, syn českého emigranta. V roku 1954 podpísal s bratmi McDonaldovými zmluvu, v ktorej si vyhradil právo využívať ich overený systém predaja a rovnako aj firemné meno bratov. O rok nato otvoril prvú reštauráciu McDonald’s v americkom meste Des Plaines v štáte Illinois. Začiatkom šesťdesiatych rokov spoznala značku McDonald’s aj Európa.

Kompletnú správu nájdete tu: TS_McDonalds dnes oslavuje 20 rokov na Slovensku

Exit mobile version