Miešaný nápoj je ideálna pochúťka, pri ktorej môžete posedávať a debatovať. Ide o nápoje, ktoré rôznorodými kombináciami vytvárajú neodolateľné chute. Taktiež ich môžete spoznať vďaka pútavým pohárom v ktorých sa miešajú mnohokrát až dúhové odtiene. V skratke, ide o zážitok, ako vizuálny, tak aj chuťový. Nie len príprava, ale niekedy aj názvy týchto nápojov sú veľmi zložité a pre mnohých neznáme.
My vám skúsime jednotlivé pomenovania spresniť a oboznámiť vás s týmto neznámym svetom miešaných nápojov.
Miešané nápoje poznali v dávnej minulosti aj starí Gréci a Rimania. V Amerike si získali najväčšiu obľubu v 20. storočí. Špecialisti na prípravu týchto nápojov, z rôznych krajín, mnohé z nich vylepšili, čím vytvorili chuťové znaky jednotlivých národov. A však recepty niektorých nápojov sa stali medzinárodnými a na celom svete sa dodnes pripravujú rovnako.
Vo všeobecnosti sa miešané nápoje rozdeľujú na krátke (malé) a dlhé (veľké) nápoje. Krátke sa väčšinou podávajú pred jedlom, ako aperitívy alebo po jedle, ako digestívy. Dlhé sa zas podávajú na uhasenie smädu, osvieženie alebo na zasýtenie
Bowle- Ide o chladené dlhé nápoje, ktoré sa zvyčajne pripravujú z mladého vína, pridaním cukru, ovocia, minerálnej vody a šumivého vína. Niekedy sa na zvýraznenie chuti môže pridať aj likér alebo destilát. Podáva sa vo veľkej sklenenej nádobe, ktorá má tvar pologule s vrchnákom.
Crusty (crustas)- Tieto nápoje patria medzi dlhé nápoje. Sú typické tým, že okraj pohárov je zdobený cukrovým golierom, ktorý vytvoríme tak, že z citróna vykrojíme mesiačik, v strede rozrežeme až ku kôrke, okraj pohára vtlačíme do zárezu citróna a pomaly v ňom pohár, točíme, aby sa jeho okraj navlhčil. Potom pohár ponoríme do jemného kryštálového cukru, zľahka ním pokrútime a potrasieme aby slabo prichytený cukor odpadol.
Tieto nápoje sa pripravujú zo zmesi liehovín, ovocnej šťavy, cukrových sirupov a ľadu. Podávajú sa po káve alebo jedle.
Fixy (Fixes)- Ide o dlhé nápoje, ktoré sa pripravujú z liehovín, ľadu, ovocia, cukru a citrónovej šťavy. Obsahujú koncentrovanejšie množstvo alkoholu a preto sú vhodné pri spoločenských posedeniach.
Fizzy (Fizzes)- Je to kombinácia liehoviny, citrónovej šťavy, ľadu, cukru, sódovky alebo šumivého vína. Väčšinou sa podávajú s dvoma slamkami v pohári bez stopky alebo v miskovitých pohároch na šumivé víno. Záleží to od ingrediencií. Patria medzi dlhé nápoje.
Flipy (Flips)- Ide o miešané studené alebo teplé vajcové punče. Patria do kategórie krátkych nápojov. Pripravujú sa z vajec, cukru, mlieka alebo liehoviny a korenín, s ľadom.
Frapé (Frappés), Glazé (Glaces)- Sú to ľadové nápoje, ktoré patria do skupiny krátkych. Môžu byť liehové alebo nealkoholické, pripravované zo zmrzliny a ovocia. Jediný rozdiel medzi týmito dvoma nápojmi je ten, že frapé obsahuje drobný ľad a do glazé sa pridávajú väčšie kusy ľadu.
Koktaily (Coctails)- Sú to miešané nápoje buď s malým množstvom alkoholu alebo bez neho. Pre svoju farebnú a chuťovú pestrosť sú veľmi obľúbené. Možnosti kombinovania sú takmer nekonečné Poznáme aj mliečne koktaily, môžeme ich pripravovať aj z jogurtov, kefíru a všetkých druhov kyslých mliek.
Limonády (Lemonádes)- Tieto ovocné miešané nápoje sa podávajú najmä na uhasenie smädu. Pripravujú sa z ovocia, ovocných štiav, muštov, sirupov, sódovky, cukru a ľadu, bez, ale aj s alkoholickými nápojmi. Patria do kategórie dlhých nápojov.
Milk shakes- Miešané mliečne nápoje pripravujeme z mlieka, cukru alebo ovocných štiav. Používajú sa rôzne mliečne produkty, ako jogurty, sladké mlieka, kefíry alebo cmar. Sú obľúbené nie len u detí, ale aj dospelých.
Zvyšným nápojom sa budeme venovať v nasledujúcich článkoch. Recepty na rôzne nápoje nájdete v rubrike, nápoje.
Autor: Dads
Ilustračné foto: sxc.hu
Zdroj: A. Marienková: Nápoje