Správna gazdinka trávi v kuchyni veľa času. Mala by mať teda všetko ohľadom manipulácie a prípravy jedla v malíčku. Pokiaľ sa tam ale nezdržiavate až tak často, no predsa si občas niečo navaríte, prečítajte si niekoľko varovaní, vďaka ktorým predídete mnohým nepríjemnostiam.
- Nikdy nelejte vodu do vriaceho oleja. Vyhnite sa tiež vkladaniu mokrého umytého mäsa, či iných mokrých surovín na panvicu s olejom. Všetko dookola bude opŕskané. A to je ešte ten lepší prípad.
- Už malé deti treba naučiť, že padajúci nôž sa nikdy nemá chytať. A takto si to pamätajte aj v dospelosti. V takomto prípade radšej rýchlo ustúpte bokom.
- Po krájaní cibule, cesnaku, ale najmä čili si nezabudnite poriadne umyť ruky. Vyhýbajte sa najme kontaktu s očami.
- Horúci hrniec nikdy neklaďte priamo na sklenený stôl. Rovnako nenalievajte vriacu vodu do sklenenej nádoby, ktorá na to nie je určená. Sklo môže vplyvom rozdielnych teplôt prasknúť.
- Nepoužívajte kovové predmety na miešanie jedla na panvici s nepriľnavým povrchom. Zbytočne si ju zničíte.
- Nepoužívajte tupé nože. Sú totižto nebezpečnejšie ako tie ostré, pretože pri ich manipulácii používame väčšiu silu a hrozí tak pošmyknutie a úraz.
- Nikdy nepodávajte hosťom alebo hoci len rodine jedlo, ktoré ste vopred neochutnali. Ochutnávanie je nutné, pretože správne dochutené jedlo je základ. Väčšinou ho treba ešte dosoliť alebo dokoreniť.
Pri pečení, hlavne ak ste začiatočníci, vždy používajte kuchynskú váhu a odmerky. Lyžice a hrnčeky radšej používajte iba pri jednoduchších a overených receptoch. Piecť „od oka“ si môžu dovoliť iba skúsené cukrárky.- Nešľahajte bielky, v ktorých ostala hoci len malá časť žĺtka. Nikdy ich nevyšľaháte.
Foto: pixabay.com