Nazjedenie.sk

Nevyhadzujte vaječné škrupiny, dajú sa využiť na viacero spôsobov

Aj vy po rozbití vajíčka vyhadzujete škrupiny do koša? Po prečítaní článku si to možno rozmyslíte. Prinášame vám niekoľko spôsobov, ako ich môžete využiť v kuchyni, pre svoje zdravie, aj v záhrade.

Vaječné škrupiny možno považovať za prírodný zdroj minerálov. Obsahujú až 90% vápnika. Okrem toho aj jód, železo, zinok, meď, kobalt, fosfor či mangán. Vápnik je hlavným stavebným prvkom kostí a zubov. Aj preto by ste mali užívať vaječné škrupiny ako doplnok stravy. Treba však poznamenať, že by to mali byť vajcia výlučne z domáceho chovu, kde sliepky voľne behajú vo výbehu a majú prístup k zelenej tráve. Dostatočným doplnením vápnika môžete predísť alebo zvrátiť vývoj osteoporózy, chrániť sa pred vysokým tlakom, cholesterolom, ale i stimulovať kostnú dreň na produkciu krviniek.

Prášok zo škrupín

Kedysi sa vaječné škrupiny používali bežne na zvýšenie vápnika. Môžete tak urobiť aj teraz.  Škrupiny poumývajte pod tečúcou vodou. Priesvitnú vnútornú blanku vo vnútri neodstraňujte, obsahuje kyselinu hyalurónovú a kolagén. Upečte ich v rúre pri teplote 200°C asi 10-15 minút. Škrupiny skrehnú a bude jednoduchšie ich rozdrviť. Nechajte ich vychladnúť a potom ich zomeľte alebo rozdrvte mažiarom na jemný prášok. Ten môžete ešte preosiať cez sitko a následne pridať do rôznych jedál, napr. do polievok, čajov, medu či smoothies. Stačí malé množstvo, ideálne na špičku noža. Prášok uskladnite v chlade v dobre uzatvárateľnej nádobe maximálne jeden mesiac.

Prášok sa veľmi dobre rozpúšťa v citrónovej šťave a pomerne rýchlo sa vstrebáva do organizmu. Pol lyžičky prášku rozpusťte v šťave z polovice citróna, zrieďte vodou a vypite. Užívajte nalačno, aby nereagoval s tukmi. Tuk s vaječným práškom môže tvoriť v žalúdku ťažko stráviteľné „vápenaté mydlo“.

Využitie v kuchyni

Využitie v záhrade

Pokiaľ máte záhradu, ktorej sa patrične venujete, určite využijete aj ďalšie rady, ako naložiť so škrupinami.

Foto. pixabay.com

Exit mobile version