Hádam najpopulárnejším povrchom panvíc a hrncov je teflón. Tento povrch si obľúbilo mnoho gazdiniek a ich počet stále narastá.
Dôvodov, prečo si vybrať panvicu s teflónovým povrchom, je mnoho. Najrozšírenejšou vlastnosťou je kĺzavosť a nepriliehavosť tohto povrchu. Teflón je odolný voči vysokým teplotám, kyselinám, je nehorľavý, používa sa ako ochrana tam, kde sa pracuje s agresívnymi chemikáliami. Z teflónu sa vyrábajú tesniace krúžky aj ložiská. Tento úžasný materiál je využitý aj v šošovkách, dentálnych nitiach, či na počítačových myšiach v podobe kĺzavých nožičiek.
Teflónová panvica vzniká vďaka fyzikálnym vlastnostiam. Najprv sa povrch panvice zdrsní. Následne sa pod tlakom nanesie na už zdrsnený povrch teflón, ktorý na panvici drží vďaka nerovnostiam.
Teflón má však aj svoje negatívne vlastnosti. Pri zohriati teflónu nad 400°C vznikajú toxické látky, ktoré môžu vyvolať „teflónovú horúčku“. Dokonca sa povráva že pri výrobe teflónu vznikajú toxíny, ktoré sú karcinogénne a pri vysokých teplotách sa môžu dostať do organizmu.
Autor: dads, Foto: sxc.hu