Ako budúca mamička si musíte dávať pozor, na to, čo zjete, pretože niekedy to môže vášmu dieťatku uškodiť. Ženy majú v tehotenstve rôzne chute, avšak najlepšie bude jesť niektoré jedlá v správnej miere. Netreba nič prenáňať, pretože určite množstvo vitamínov vám v konečnom dôsledku nepomôže, práve naopak.
Hríby obsahujú toxické látky, a preto by sa nemali jesť veľmi často ani mimo tehotenstva. V čase prvého trimestra by ste ich mali úplne vynechať a neskôr aspoň obmedziť. Veľký pozor by ste mali dávať pri zbere lesných húb. Ak by došlo k zámene a zjedli by ste nejaký z jedovatých hríbov, pre plod by to malo katastrofálne následky.
Pečeň konzumujte iba v malom množstve. Obsahuje totiž veľké množstvo vitamínu A, ktorý je pre vaše bábätko nevhodný. Môže mu spôsobiť zdravotné problémy a poškodiť jeho vývoj. Pri príprave pečene dbajte na dostatočnú tepelnú úpravu.
Pri konzumácii nepasterizovaných mliečnych býrobkov ako bryndze, fety a plesňových syrov vám hrozí nákaza infekčnými chorobami, ako napríklad toxoplazmózou. Takéto choroby za bežných okolností ľahko prekonáte, ale silné hnačky a podobné problémy môžu byť nebezpečné pre vývoj dieťaťa.
Salámy a šunky majú vysoký obsah soli, a tá pre bábätko nie je vhodná. Najlepšie urobíte ak budete soliť čo najmenej. Obmedzte aj konzumáciu udeného mäsa a rýb, pretože nie sú pre vás zdravé a môžu vám do tela priniesť veľa toxických látok.
Úplne vylúčte potraviny s umelým farbivom, ako napríklad aj niektoré sladkosti, pretože obsahujú veľa umelých éčok, ktoré nie sú vhodné pre vývoj dietaťa. Môžu spomaliť ich rast, spôsobiť zdravotné problémy a dokonca sú možnou príčinou aj hyperaktivity u detí.
Oblúkom sa vyhnite surovému alebo nedopečenému mäsu a sushi. Môžu obsahovať parazity poškodzujúce plod. Veľký pozor dávajte aj pri úprave mäsa, aby bolo dostatočne uvarené, prepečené a nehrozilo vám riziko salmonelózy. Steak si doprajte iba veľmi prepečený a pri výbere diviny buďte obzvlášť obozretné pri zdroji, od ktorého mäso dostanete, aby bo úplne nezávadné.
Nepečené dezerty zo surovým vajíčkom, ako aj domáca zmrzlina, do ktorej sú pridané surové žĺtky, môžu spôsobovať salmonelózu. Jej následkom sú hnačky poškodzujúce plod. V tehotenstve by ste mali konzumovať vajíčko iba varené a preto si dávajte pozor aj na ochutnávanie cesta pri pečení koláčov.
Ak sa budete rozhodovať akú rybu si na obed uvaríte zvoľte slovenské ryby alebo lososa, ktorý ma dostatok zdravých tukov. Okrem toho aktuálne propagačné letáky obľúbených supermarketov a hypermarketov často ponúkajú zdravé a čerstvé ryby za výhodné ceny. Naopak obmedzte konzumáciu tuniaka a pangasiusa, pretože tieto dve ryby obsahujú olovo, a to by ma bábätko nemuselo mať dobrý vplyv.
V tehotenstve vynechajte aj instatné polotovary, predovšetkým polievky v sáčku. Tie obsahujú množstvo umelých prísad a glutamanu, čo môže poškodiť vášmu dieťaťu. Hlavne v prvom trimestri sa určite vyhnite podobnému typu jedál. Najlepšie urobíte ak budete počas celého obdobia variť čerstvú stravu bohatú na vitamíny a minerály, ktorá dodá bábätku dostatok potrebných výživných látok.
Ďalšou problematickou potravinou sú paštéty, a to z viacerých dôvodov: můžu v nich byť použité vnútornosti alebo zle spracované mäso, čo kvôli nedostatočnému vareniu obsahuje niektoré škodlivé baktérie. V paštétach sa môže vyskytovať aj pečeň, ktorej konzumáciou môže dôjsť k predávkovaniu vitamínom A.
Zdravá strava, veľa zeleniny a ovocia ešte nikdy nikomu neublížilo a pre rozvíjajúci sa život budú určite iba prospešné. Určite na to berte ohľad pri vašich stravovacích návykoch, aby ste náhodou vášmu dieťatku nedopatrením neublížili. Vyhnite predovšetkým alkoholu a cigaretám.
Článok vznikol v spolupráci s Tulup – sklenené obklady do kuchyne.