V slovenskom meste, ktoré v stredoveku preslávila najmä ťažba drahých kovov (aj zlata), sa zrodila iná zlatá komodita, ktorej málokto v dnešnej dobe dokáže odolať. Remeselný pivovar Kaltenecker je súčasťou Rožňavy tak, ako pena patrí na zlatistý osviežujúci mok.
Tento lahodný nápoj má množstvo fanúšikov po celom svete. No život je príliš krátky na to, aby sme pili zlé pivo, nemyslíte?
Každému chutí niečo iné. Preto sme sa rozhodli zistiť o tomto obľúbenom nápoji viac práve pri jeho zdroji. Kaltenecker je remeselný pivovar, ktorý na Slovensku a v zahraničí žne jeden úspech za druhým. Z malého rodinného pivovaru sa stalo miesto, ktoré vyrába najviac pivných špeciálov na Slovensku z kvalitných surovín a majstrovským kumštom.
Opýtali sme sa obchodného riaditeľa remeselného pivovaru Kaltenecker – Petra Gajdoša, aký je rozdiel medzi pivom a pivom a čo všetko musí mať dobré pivo. Objavte s nami chuť piva Kaltenecker, najoceňovanejšieho slovenského pivovaru.
Aká je história piva Kaltenecker a čo znamená jeho názov?
Pivovar Kaltenecker je prvým a teda najstarším slovenským remeselným pivovarom. Vznikli sme v roku 1997 s myšlienkou ponúknuť kvalitné remeselné pivo a naučiť ľudí vychutnávať aj iné pivá ako zaužívané ležiaky 10, 12 a tmavé pivá.
Názov Kaltenecker nadväzuje na odkaz staronemeckých baníkov, ktorí priniesli v 14. storočí do Rožňavy, mesta v ktorom pivovar stojí, techniku varenia piva. Postupne sa Rožňava stala okrem ťažby drahých kovov známou aj výrobou kvalitného piva.
Je varenie piva skutočnou alchýmiou alebo môže pivo variť ktokoľvek?
Odpoveď na túto otázku je rovnaká ako odpoveď na otázku, či je ľahké upiecť chlieb. Ak si kúpite malú pekárničku, prichystané ingrediencie, ktoré tam len nasypete už nadávkované, pekárničku zapnete, a vypne sa sama, keď je chlieb upečený, je to pomerne jednoduché a vie to pravdepodobne každý. A takto upečený chlieb môže byť veľmi chutný.
Ale upiecť chlieb klasicky, že si aj múku nameliete na správnu hrúbku zŕn, že necháte cesto „dýchať“, že starostlivo sledujete priebeh pečenia, aby bola kôrka lahodne chrumkavá – to je zas niečo iné.
A takisto je to aj s varením piva. Môžete si kúpiť set na varenie piva doma a pivo môže byť v konečnom dôsledku chutné. Ale skutočná alchýmia, ktorá tam bezpochyby je, sa deje niekde inde.
Aké boli začiatky značky Kaltenecker, uvarili ste dobré pivo hneď?
Je to už dávnejšie a uvareniu dobrého piva predchádzalo množstvo pokusov. Nie každý bol úspešný. Za tie roky sme priniesli na trh veľké množstvo špeciálov a viac ako 100 z nich bolo úspešných a dodnes v sejfe uchovávame ich receptúry a čas od času sa k niektorému z nich vraciame.
V čom sú vaše pivá charakteristické a odlišné od iných značiek ktoré sa vyrábajú v obrovských nákladoch?
Rozdiel medzi remeselnými pivami a tzv. „europivom“ je zhruba taký, ako rozdiel medzi mliekom z farmy a mliekom trvanlivým. Poznáte ho už po vôni, nasleduje smotanová pena, hneď za tým bohatosť chute. Rozdiely sú zvyčajne v tom, že používame 100 % originálne suroviny, nepoužívame žiadne emulgátory, stabilizátory, surogáty ani prídavkovú chémiu. Z piva neodfiltrujeme to, čo vytvára bohatú chuť (ale znemožňuje enormne dlhé záruky) a hlavne, robíme to relatívne v malom a poctivo.
Čo musí mať výborné pivo?
Síce sa hovorí, že 100 ľudí, 100 chutí, no dá sa opísať, čo by človek mohol od piva očakávať. Okrem základnej otázky, či človeku chutí (a tu sa môžeme pristaviť a uzavrieť zoznam atribútov) by pivo malo spĺňať nasledovné:
- pena by mala byť minimálne stredne hustá, pri čapovanom až smotanová
- farba pri chuti a kvalite piva rolu nehrá a mierny zákal je od nefiltrovaného piva priam očakávaný
- komplexné pivo by malo rozohrať chuťové poháriky na takmer celom jazyku, takže by ste pri pití mali cítiť sladkasté a ovocné tóny na hrote jazyka, plnosť a horkosť v zadnej časti a chuť by mali uzatvárať chmeľové tóny aktivujúce aj strany jazyka.
Slabším pivám často toto chýba a na bokoch jazyka cítite len vodnatú chuť.
Ak by chcel niekto doma variť pivo, čo všetko by na to potreboval?
Set na varenie piva s komplet príslušenstvom a dávkovanými surovinami je dostupný v špecializovaných predajniach a jeho cena sa pohybuje na úrovni 100 – 150 eur za set s objemom 30 litrov.
Koľko hektolitrov piva dokáže pivovar Kaltenecker vyprodukovať za rok?
Produkcia závisí od viacerých parametrov, počtu smien, typu piva, ktoré sa varí a následnej kapacity tankov (pivo štandardne leží 3 – 6 týždňov, čiže na istý druh piva stačí X tankov a na iný potrebujete 2*X tankov). Sme síce najväčší remeselný pivovar na Slovensku, ale produkcia všetkých remeselných pivovarov na Slovensku nedosahuje 1 % ročnej spotreby Slovákov.
Ktorý z vašich produktov je podľa vás ten najvydarenejší a ktorý je zase obľúbený u vašich zákazníkov?
Jedna vec sú štatistiky, druhá pohľad sládka a odbornej verejnosti, tretia chuť jednotlivca. Viem ale povedať, že máme aktuálne v ponuke 18 pivných špeciálov a budeme tento rok ešte variť 2 až 3 sezónne špeciály. Takto chceme vyhovieť všetkým chuťovým „rozmarom“ a požiadavkam našich zákazníkov. Ja osobne mám veľmi rád sezónny špeciál Autumn, 12-stupňový ALE s malým množstvom broskýň použitých pri vare.
Kedy ste ochutnali svoje prvé pivo?
To si skutočne nespomeniem, ale viem, že odkedy som „privoňal“ k remeselnému pivovarníctvu, mám vážny problém vypiť pohár takmer akéhokoľvek europiva.
Aké najlepšie pivo a druh piva ste pili?
Minulý rok sme navarili sezónny špeciál – 15-stupňový špeciál APA – White Shadow z našej produkcie a veľmi by som si prial, aby sa dostal aj do stálej produkcie, lebo to bolo veľmi výnimočné pivo. Ostalo už len pár fliaš a uvidíme, ako sa budú naše „chuťové cesty“ vyvíjať.
Je pravda, že sa z piva priberá?
Človek priberá na základe jednoduchej matematiky: ak presiahne denný výdaj kalórií ich príjmom. Či bude príjem pozostávať z jedla, alebo čisto z piva, ak príjem nepresiahne výdaj, priberať nebude. Naopak, pivo je izotonický nápoj vhodný po športe, remeselné pivo obsahuje množstvo živín a vitamínov a keďže je to najslabší alkoholický nápoj, je pre človeka spomedzi všetkých alkoholických nápojov najzdravší.
Páčil sa vám rozhovor? Viac zaujímavých a inšpiratívnych článkov si prečítate na našom webe v sekcii rozhovory.