Nazjedenie.sk

Rôzne druhy alkoholu – vodka, tequila, koňak

V obchodoch sa regále hemžia rôznymi druhmi aj značkami alkoholu. Človek často ani nevie, ktorý si vybrať. Tento článok vám možno rozhodovanie trochu uľahčí. Viete aké je tajomstvo kvalitného alkoholického nápoja? agave-1443273_1280

Vodka je priezračný alkoholický nápoj, ktorý sa najčastejšie spája s Ruskom, kde sa začal v pätnástom storočí aj vyrábať. Jej názov pochádza zo slovanského pomenovania vody. Na výrobu vodky sa používa akákoľvek rastlinná hmota, ktorá obsahuje dostatočné množstvo cukru a škrobu, napríklad jačmeň, zemiaky, pšenica, raž, cukrová repa, sójové bôby, hrozno a podobne. Hmota, ktorá vnikne z týchto surovín, sa varí, melie, pridajú sa do nej kvasnice a destiluje sa. Na to, aby vodka nemala žiadnu chuť ani arómu, musí prejsť filtráciou cez drevené uhlie alebo riečny piesok. Pri výrobe tradičnej ruskej vodky sa vypálený lieh čistí jeseterovým olejom, mliekom a žĺtkom. Zvyšovaním počtu destilácií sa zvyšuje aj percentuálny pomer alkoholu, ktorý môže vystúpiť až na 90 či 95%, preto sa vodka pri nalievaní do fliaš riedi kvalitnou vodou. Súčasným trendom sú ochutené vodky, do ktorých sa pridáva aróma ovocných plodov alebo korenia.

Za predchodcu tequily sa považuje starodávny nápoj Aztékov pulgue, ktorý sa vyrábal z kvasenej šťavy agávy a spočiatku sa nepálil. Názov alkoholického nápoja je odvodený od miesta vzniku, teda Tequily.

Tequila sa vyrába tak, že ťažké pine agávy sa pečú v obrovských betónových peciach minimálne jeden deň. Keď pine vychladnú, pomelú sa, odstráni sa z nich prebytočná sladká voda a na rad prichádza kvasenie. Tequila sa páli dvakrát a výsledkom je 55% liehovina, ktorá sa riedi pri pridávaní do fliaš. Rozlišujeme dva hlavné druhy tequily: mixto a 100% agáva. Mixto musí obsahovať aspoň 51% modrej agávy a cukor z cukrovej trstiny.

Mexický zákon dovolí nazývať alkohol tequila iba ak je vyrobený v týchto štátoch Mexika: Jalisco, Michoacán, Guanajuato, Nayarit, Tamaulipas. Zároveň rozlišuje až tri variácie tohto alkoholického nápoja: blanco, reposando, aňejo.

Blanco je druh striebornej alebo plata tequily, ktorá dozrieva v dreve minimálne 60 dní a potom odpočíva v cisternách z kvalitnej ocele.

Reposando v preklade znamená tequila oddýchnutá, ktorá zrie v dreve minimálne jeden rok a môže sa prifarbovať a dochucovať.

Aňejo takisto zrie minimálne jeden rok, arómou a chuťou pripomína koňak, má najtmavšiu farbu a je to najlepší a najvzácnejší druh tequily.

Poznáme aj Tequilu Gold, ktorá ale nie je samostatným druhom tequily, ale vyrába sa zo striebornej a je dofarbená karamelom.

A čo je mescal?

Mescal naučili Aztékov páliť Španieli. Je to mexický destilát s červíkom na dne (el gusano), ktorý sa vyrába v okolí mesta Oaxaca. Dá sa povedať, že mescal je aj všeobecné pomenovanie nápojov vyrábaných z agávy, kde sa zaraďuje a tequila. Rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že mescal sa vyrába z iného druhu agávy, ako tequila.

Koňak je vinný destilát vyrábaný v juhozápadnom Francúzsku zo špeciálnych odrôd hrozna ako Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard a Montils. Počiatky výroby koňaku sa datujú od 17. storočia, kedy sa vyrábalo silnejšie víno s vyšším obsahom alkoholu, aby vyržalo dlhé transporty po Atlantiku. Z viniča sa vyprodukuje dvakrát destilované extrémne suché a kalné víno s vyše 60% pomerom alkoholu. To sa uskladní do sudov z limousinského alebo troncaiského duba, poprípade z dreva z bakonského lesa. Vďaka dubovému drevu má koňak osobitú chuť a arómu. Zo suda sa každoročne vyparí isté percento alkoholu, asi 4 až 4,5%, ktoré sa nahradí destilátom tej istej odrody. Koňak v sudoch obsahuje príliš veľké percento alkoholu, preto sa riedi vodou a pri dávkovaní do fliaš aj inými druhmi a ročníkmi alkoholického nápoja. Vďaka tomu z neho existuje toľko druhov a značiek.

 

Ilustračné foto: pixabay.com

Exit mobile version