Nazjedenie.sk

Rozpoznať kvalitnú kávu od tej nekvalitnej nie je až také ťažké

Nenájdeme snáď človeka, ktorý by aspoň raz v živote neochutnal ten lahodný, osviežujúci nápoj zvaný káva. Síce na Slovensku nemá jej pitie kávy takú dlhú tradíciu ako v iných kútoch sveta, no veľmi rýchlo sa rozšírila v mestách a dedinách a môžeme s určitosťou povedať, že dnes už tvorí súčasť každej rodiny, každej domácnosti. Viete ale akú históriu má káva a ako odlíšite ozaj tú kvalitnú od jej lacných napodobenín?

Mnohé legendy vravia, že prvýkrát sa človek stretol s kávou v deviatom storočí na území východnej Afriky. Tá najznámejšia z nich však udáva iné miesto, ďaleký Orient. Raz si jeden pastier všimol, že jeho kozy po skonzumovaní červených bobúľ z istých neznámych kríkov začali vyskakovať viac než inokedy a vôbec, boli nejako divokejšie. V neďalekom kláštore potom ochutnali tamojší mnísi plody z týchto kríkov a výsledok bol ten, že sa cítili sviežejší, veselší a aj pri modlitbách vydržali akosi dlhšie. Neskôr začali bobule pražiť a lúhovať z nich to, čomu dnes vravíme káva. Ono aj ten názov káva pochádza z arabského slova „kahve“, čiže omamný.

V priebehu ďalších storočí sa káva dostala do Európy a odtiaľ vplyvom kolonizátorov do celého sveta, kde ju taktiež skúšali pestovať. Dlhodobým porovnávaním sa však zistilo, že najlepšia káva pochádza z Karibiku a Indonézie. Tamojší sopečný podklad dodával káve výrazný prísun minerálov a stopových prvkov.  

Kávu pijeme kvôli povzbudzujúcemu kofeínu

To, čo robí kávu kávou je predovšetkým látka kofeín, ktorá sa v nej nachádza. Ten bol objavený až v roku 1819 a má podobu bielej kryštalickej zmesi výrazne horkastej chuti. Inak, aby sme boli spravodliví, kofeín sa nachádza aj v kakaových bôboch, v rastline guarana, čaji a orechoch kola, z ktorých potom vyrábajú ten známy nápoj. Koľko kofeínu nájdeme v káve záleží od jej druhu. No kávu nerobí len kofeín. Je mimoriadne bohatá na antioxidanty, ktoré v nej nájdeme niekoľkonásobne viac než napríklad v čaji, červenom víne alebo čokoláde.

Podľa čoho rozoznáme menej kvalitnú kávu od tej kvalitnej? Kvalitná zrnková káva sa od tej mletej dá rozlíšiť oveľa jednoduchšie. Už na prvý pohľad voľným okom zbadáme nesúrodé kávové zrnká z hľadiska veľkosti, tvaru a farby. Môžu sa medzi nimi vyskytovať kúsky iných rastlín, kameňov a dokonca aj časti iných plodín pestovaných v tesnej blízkosti. Mletú nekvalitnú spoznáme iba podľa chuti, čo bohužiaľ býva už neskoro. Preto ju distribútori veľakrát balia do honosných obalov, aby sme nadobudli dojem, že kupujeme niečo skutočne exkluzívne. Určite teda kvalitnú kávu nenájdeme vo veľkých nákupných domoch, ale skôr v malých špecializovaných predajniach. Lenže, kto by sa tam unúval.

Je vám pochuti slabšia alebo silnejšia káva?

Napriek tomu, že kávovníkových kríkov existuje nespočetne veľa, na spracovanie sa využívajú iba dve odrody, a to Coffea Arabica a Coffea Canephora, oveľa viac známejšia pod názvom Robusta. Arabica obsahuje menej kofeínu, čo je zrejme dôvodom prečo je u vyznavačov kávy obľúbenejšou. Robustu vyhľadáva naopak menšia skupina skalných fajnšmekrov pre jej výraznejšiu chuť a povzbudzujúcejší účinok.

Iste budete zvedaví, keď už teda zájdete do tých špecializovaných predajní, akú kávu si máte kúpiť. V tom vám neporadíme. Ale vlastne áno. Skúste kávu Power Coffee od firmy Powerlogy. Ide o stopercentné bio výrobky, to znamená, že pri ich pestovaní sa nepoužívajú žiadne chemikálie. Káva od Power Coffee sa dodáva výlučne nepomletá, aby bola jej akostná kvalita zaručená čo najdlhšie. Niet divu, pochádza až z ďalekej Ameriky, Ázie a Afriky. Dodávateľ sa teda snaží, aby obsah balenia zodpovedal dobrej povesti.

Kvalitná káva si zasluhuje vašu pozornosť

Pestovanie a spracovanie kávy je naozaj skutočná veda. Okrem úrodnej, na minerály bohatej zeme, je potrebná zvláštna opatera, bio hnojenie, šetrný zber, vhodné balenie a uskladnenie. Bio káva od Power Coffee je balená do vákuových obalov, ktoré chránia kávové zrnká až do doby otvorenia obalu. Po otvorení je vhodné odsypať si potrebné množstvo zrniek a obal zase zatvoriť a vložiť do sklenenej nádoby so šróbovacím uzáverom.

Ide o to, aby sa všetky prospešné látky prítomné v kávových zrnkách zachovali. Napríklad také esenciálne oleje. Tak práve v tých sa nachádza veľké množstvo minerálov a antioxidantov získaných z úrodnej pôdy. Aby káva ulahodila, čo najširšiemu spektru zákazníkov, káva od Power Coffe je ponúkaná v štýle Arabica, alebo v akomsi vyváženom mixe Arabici a Robusty. A taktiež si nenechajte ujsť bezkofeínovú kávu, ktorá je tiež v ponuke. Skrátka, každý zákazník si pripraví kávu podľa chuti.  

Nakoniec nám zostáva ešte povedať, ako najlepšie zomlieť kávové zrnká a akým spôsobom si pripraviť výživnú a chutnú kávu. Zrnká je ideálne pomlieť v kávových mlynčekoch, napríklad v tých od Power Coffee a následne sypkú kávu pripraviť na spôsob espressa. Lebo iba espresso káva je tá pravá. Za krátky čas lúhovania sa z nej uvoľnia  všetky požadované látky a tie škodlivé sa ešte vylúhovať nestačia.

Exit mobile version