Vyskúšali ste už niekedy ryžové rezance? Ak nie, mali by ste to napraviť. Okrem toho, že tieto rezance, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou tradičnej ázijskej kuchyne, sú neuveriteľne chutné, skrývajú v sebe aj mnoho výhod pre naše zdravie.
Pochúťka s výhodami
Ryžové rezance sú jednou z mála cestovín, ktoré môžeme považovať ako naozaj prospešné pre naše zdravie. Okrem toho, že obsahujú vitamín D a A, nájdeme v nich aj horčík, ktorý je prospešný pre psychickú pohodu a optimálny krvný tlak.
Tieto cestoviny však potešia aj ľudí, ktorí si musia dávať pozor na lepok, nakoľko ho neobsahujú a práve preto sa dostávajú čoraz viac do obľuby. Ďalšou výhodou je, že neobsahujú cholesterol, ktorý vo väčšom množstve pôsobí negatívne na náš organizmus. Sodík a draslík obsiahnutý v ryžových rezancoch je zárukou správnej funkcie svalov a nervov v tele.
Uvariť, orestovať či upiecť?
Najčastejšou formou prípravy ryžových rezancov je klasické varenie, avšak musíte dávať pozor, aby sa vám rezance nerozvarili. Tento druh cestovín je však univerzálnym, najmä čo sa týka spracovania. Po uvarení je teda na vás, či rezance budete restovať, piecť alebo ich skrátka necháte uvarené. Existujú však aj ryžové rezance, ktoré máte predpripravené aje potrebné ich iba zamočiť do teplom vody. Preto si teda pri výbere vždy dôkladne prečítajte postup prípravy.
Veľkej obľube sa tešia ryžové rezance z „hot woku“, ktoré sú pripravené na veľkých panviciach, kde sa pražia spoločne s ostatnými surovinami, akými sú napríklad kuracie mäso, brokolica či vajíčko.
Vyskúšajte ich aj vy – Ryžové rezance s brokolicou a kuracím mäsom
Postup:
- V osolenej vode uvaríme rezance (cca 4 minúty) a scedíme.
- Kuracie prsia nakrájame na malé kocky a pokvapkáme sójovou omáčkou. Mäso dáme na rozpálený olej a opražíme. Podlejeme trochou vody a necháme niekoľko minút dusiť. Hotové mäso pridáme k rezancom.
- Na panvicu nalejeme malé množstvo oleja a necháme ho rozpáliť. Potom naň pridáme na prúžky nakrájané papriky, nakrájanú brokolicu a na kolieska nakrájaný pór. Na niekoľko minút podusíme. Túto zmes pridáme k rezancom a mäsu. Všetko riadne premiešame, dochutíme a môžeme podávať.
Prajeme dobrú chuť!