Majstrovstvo a umenie slovenských vinárov potvrdzuje nová kolekcia značky Slovenské Vinice ručný zber, ktorú si môžete vychutnať vo vinárňach a reštauráciách. To najlepšie z najlepšieho – šesť vín výnimočnej kvality z rodinných vinárstiev v rôznych kútoch Slovenska vybrali svetovo uznávaní odborníci.
Slovenské Vinice združujú pod jednou značkou skvelé vina z malých rodinných vinárstiev. Domácemu spotrebiteľovi pomáhajú orientovať sa v bohatej ponuke slovenských vín a lokálnym vinárom zasa ponúkajú možnosť presadiť sa na trhu. „Na Slovensku sa rodia úžasné vína, máme na čo byť hrdí. Mnohé rodinné vinárstva poctivou prácou a bohatými skúsenosťami dodávajú svojim vínam dušu a neopakovateľnú chuť. Koncept Slovenské Vinice ručný zber po starostlivom výbere ponúka výsledky ich majstrovstva náročnému spotrebiteľovi,“ vysvetľuje Mikuláš Šranko, marketingový riaditeľ ST.NICOLAUS
Najnovší rad vín pre oblasť HoReCa vyberali renomovaní odborníci: Jean Daniel Angibaud, svetovo uznávaný someliér z Bordeaux, držiteľ mnohých prestížnych svetových ocenení, Fedor Malík, medzinárodne uznávaný odborník na víno, Katarína Furdíková, enologička a vedecká pracovníčka oddelenia Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave a Marek Závracký someliér a hlavný inšpektor Štátnej veterinárnej a potravinárskej správy na Slovensku, podpredseda komisie pre zatrieďovanie a certifikáciu vín ÚKSUP.
„Slovenské vína z malých vinárstiev sú veľmi zaujímavé a lahodné,“ hodnotí J. D. Angibaud a dodáva: „Je doslova zázrak, aký pokrok a profesionalitu dosiahli slovenskí vinári, ktorých víno sa môže smelo porovnávať s viacerými uznávanými vínami z Bordeaux, Austrálie, Čile či Nového Zélandu.“
VYBRALI ICH UZNÁVANÍ ODBORNÍCI
Pochádza z Jasovej v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Žlto-zelenkavé víno s intenzívnou arómou v sebe skrýva chuť zrelého žltého ovocia, je korenisté s jemným náznakom muškátového kvetu.
Jeho plná harmonická chuť najlepšie vynikne s jedlami z morských špecialít, sladkovodných rýb, teľacieho i hovädzieho mäsa a výraznejšími šalátmi. Odporúčame servírovať ho vychladené na teplotu 10°C.
Ocenenie: zlatá medaila Prague Wine Trophy 2016, zlatá medaila Vino Ljubljana 2016
Toto biele suché víno pochádza z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, presnejšie z obce Jasová. Má iskrivú žlto-zelenú farbu, intenzívnu arómu s tónmi medových plástov, lieskových orieškov a jadrového ovocia.
Ideálne štrukturované víno si najlepšie vychutnáte vychladené na teplotu 8° – 10°C s krémovými jedlami, syrom a terinou s husacou pečeňou.
Ocenenie: strieborná medaila Winales Internationales 2016, Francúzsko
Suché víno tejto značky sa zrodilo v Modrokamenskom vinohradníckom rajóne, vo Veľkom Krtíši. Je čisté, vôňa a chuť sú vo vzácnej harmónii. Bohaté nuansy aromatického profilu sa prejavujú v tretinovom podiele žihľavového buketu a prevahe žltého ovocia s kvapkou medu v dochuti.
Svieže víno si najlepšie vychutnáte vychladené na teplotu 8° – 10°C a je ideálne ako aperitív k predjedlu a korenistým jedlám.
Ocenenie: strieborná medaila Víno Tirnavia 2016
Víno rubínovo granátovej farby má intenzívnu, príťažlivú ovocnú arómu so stopami čierneho bobuľového ovocia, korenia, vanilky a praženej kávy. Pochádza zo Strekovského rajónu v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, konkrétne z Belej.
Tento druh vína výborne dopĺňa jedlá z diviny, hovädzieho mäsa a rôzne druhy tvrdého syra. Podávajte ho vychladené na 16° – 18°C.
Ocenenie: zlatá medaila Muvina 2016, Prešov
Víno s elegantným čerešňovým odtieňom a tehlovým odleskom je charakteristické dokonalou súhrou arómy a chuti. Skrýva v sebe lahodné tóny kôstkového ovocia, vanilky a praženej kávy. Pôvod má v Strekovskom rajóne v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, v obci Belá.
Jedinečná chuť vína dokonale vynikne pri jedlách z hydiny, jahňacieho mäsa a zrelých i tvrdých bielych syroch, optimálne vychladené je na 16° – 18°C.
Ocenenie: zlatá medaila Muvina 2016, Prešov
Ružové víno zo Strekovského rajónu, z Jasovej v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti odráža vo farbe odtieň májových čerešní. V aróme môžete zaznamenať ovocno-jogurtové tóny s dominanciou čerstvých malín, ríbezlí a čerstvých záhradných jahôd.
Svieža chuť predznamenáva ružové víno na aperitív alebo digestiv na konci menu, v kombinácii s kvalitnými syrmi či dezertom.
Ocenenie: zlatá medaila Champion Pezinok 2016