Nazjedenie.sk

Spoločenské udalosti

Usporiadať vydarenú akciu nie je vždy také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Najdôležitejšie je dobre si rozmyslieť, akú formu spoločenskej udalosti zvolíte. Pri tejto otázke musíte prihliadať na množstvo faktorov. Akých?

Základné otázky pri organizovaní spoločenskej akcie

Koľko ľudí pozvete. Či s doprovodom alebo bez neho. Kde, kedy a o koľkej sa bude daná akcia konať. Aké jedlo, alkoholické a nealkoholické nápoje budete podávať. Ako dlho bude akcia trvať. Či je potrebné vaším hosťom zabezpečiť odvoz alebo ubytovanie.

Na všetky tieto otázky vieme odpovedať v závislosti od druhu spoločenskej akcie.

Druhy spoločenských akciíbreakfast-1792210_1280

Pracovné raňajky (petit déjeneur, breakfast) sú obľúbenou formou firemnej akcie hlavne v Spojených štátoch Amerických obvykle od 8:00 do 9:00 hod. Šetria vzácny čas vedeniu aj zamestnancom firmy a všetky problémy vyriešite hneď zrána. Podávajú sa formou švédskych stolov bez alkoholických nápojov.

Pracovný obed (déjeuner, lunch, luncheon) je podobná forma firemnej porady ako raňajky. Môže byť súčasťou rokovania alebo samostatná časť stretnutia medzi 13:00 a 14:00 hod. Podáva sa na ňom najskôr predkrm, potom polievka, hlavné jedlo a dezerty. Prípustný je aperitív v podobe šampanského, cinzana, becherovky a k jedlu si hostia môžu vybrať pivo, víno alebo nealkoholické nápoje. K dezertu samozrejme patrí káva alebo digestívy (sladké likéry).

Pracovná večera (diner, souper, dinner, supper) má rovnakú charakteristiku ako obed a obvykle sa podáva od 20:00 hod.

Recepcia je najväčší spoločenský a diplomatický typ akcie. Čas na jej organizovanie nie je striktne určený. Pokrmy sa podávajú formou švédskych stolov, pričom obsluha prechádza pomedzi hostí a ponúka drobné pochutiny a nápoje z podnosov. Táto forma stolovania trvá približne jednu hodinu.

Čaša vína (coupe de champagne) je v poslednej dobe mimoriadne populárny typ spoločenskej akcie, pretože je noblesná, ale zároveň finančne nenáročná. Trvá približne hodinu, pričom hostiteľ stojí celý čas pri dverách, víta hostí a lúči sa s nimi. Na čaši vína sa zväčša podáva šampanské, víno, nealkoholické nápoje a ovocné šťavy alebo sherry. Nikdy nie pivo alebo tvrdý alkohol. Nájdete tam aj drobné pokrmy, napríklad chlebíčky alebo jednohubky.

Koktail (coctail party) alebo buffet-diner sa koná väčšinou pri výstavách, vernisážach alebo prezentáciách. Hostia stoja a sú obsluhovaní priamo z podnosov. Podáva sa pohár sektu, nealkoholické nápoje a drobné pochutiny.

Záhradná slávnosť (garden party) je druh akcie, ktorý sa koná v exteriéry popoludní okolo 17:00 hod a trvá spravidla 2 hodiny. Hlavným pokrmom je grilované alebo opekané mäso a ryby. Z nápojov sa podáva čapované pivo. Je to neformálna akcia, pri ktorej sa sedí za zvuku hudby na drevených záhradných stoloch s lavicami, poprípade pod stanom.

Galavečer (gala) je slávnostný typ akcie, na ktorej sa podáva vopred hostiteľom vybrané menu o niekoľkých chodoch. Hostia sedia pri guľatých stoloch s dlhými obrusmi. Galavečery majú bohatú výzdobu interiéru a často aj sprievodný program.

Raut je častejšia forma recepcie, ktorá sa nemusí konať v reprezentačných priestoroch, ale napríklad aj v divadle po predstavení. Dohodnuté slávnostné rautové menu sa podáva počas celého trvania akcie.

Coffee break je jednoducho prestávka pri konaní konferencií, porád, kongresov, seminárov a tlačových konferencií. Podáva sa na ňom iba drobné občerstvenie a neakoholické nápoje.

Ples (ball, soirée de gala) je veľmi dôležitá akcia, na ktorej sa podáva hostiteľom vybrané menu, drobné pochutiny, jednohubky na podnosoch, nealkoholické nápoje, víno, šampanské, aperitívy. Pri pozvaní na ples platí špeciálny dresscode, teda spôsob akým sa majú hostia obliecť na spoločenskú akciu. Ženy nosia väčšinou dlhé spoločenské šaty a muži frak, žaket alebo smoking.

Ilustračné foto: pixabay.com

 

 

Exit mobile version