Nazjedenie.sk

V objatí Španielska – exotická salsa

Španielska národná kuchyňa by sa dala charakterizovať piatimi základnými prísadami a to, paprikami, paradajkami, korením, cesnakom a olivovým olejom. Spomenuté ingrediencie nájdete takmer v každom ich jedle. Napriek tomu, existuje obrovské množstvo variantov ich jedál a každé je svojim spôsobom výnimočné.taco-salsa-food-mexican-food-restaurant-boston

Kuchyne španielska sa ešte delia na menšie celky, ktoré si spomenieme neskôr, a na prímorské a vnútrozemské oblasti. V prímorských oblastiach nájdeme na stoloch predovšetkým šaláty, ryby a iné morské živočíchy, vo vnútrozemí prevláda bravčové, ovčie a hydinové mäso a husté polievky, ktoré vedia rýchlo zasýtiť.

Španieli varia svoje jedlá v tzv. pucher, olla podriadi, caldereta, frity, cocido, caldo, marmitako, teda do slovenčiny by sme to preložili ako kotlík. Ich pokrmy sa varia na spôsob nášho guláša.

Najznámejšou španielskou špecialitou je Tapas, menšie porcie jedla, podobné našim jednohubkám, ktoré umožňujú väčšiemu počtu ľudí jesť z jedného taniera. Variácie tapas sú rôznorodé a v reštaurácií si môžete objednať, presne to, na čo máte chuť. Niektoré reštaurácie, vytvárajú tapas kombinácie podľa vlastných skúseností, lákajú na nízke ceny tohto pokrmu, či tapas zdarma ku každému drinku. Podľa veľkosti rozlišujeme tri základné druhy tapas, ktoré malé reštaurácie majú v jedálnom lístku, ración (štandardná porcia), media ración (polovičná porcia) alebo tapa (jednohubka).

Ďalšie typické španielske pokrmy:

Gastronomicky sa Španielsko rozdeľuje do šiestich základných oblastí. Severné Španielsko až Pyreneje turistom aj domácim ponúka najmä široký výber omáčok. Kataláska kuchyňa pripravuje ryby na rôzne spôsoby. Regióny Valencia a Murcia sú bohaté na ryžu. V Aragone je typické ragú. Na juhu Španielska sa pokrmy smažia a v centre Španielska pečú a ražnia.

Dnešné majonéza sa vyvinula z pôvodnej Španielskej Salsa Mahones z oblasti Baleárskych ostrovov. Baskická kuchyňa má centrálne postavenie pokiaľ ide o ich kulinárske umenie, varenie tam pokladajú za koníček vznikli tu aj prvé španielske gastronomické spoločnosti. Vďaka regionálnej rôznorodosti španielskych kuchýň si každý turista môže nájsť tú svoju, ktorá ho očarí.

Rovnako ako Taliani, aj Španieli si pochutnajú na Tortille, pečenej placke z vajec, zemiakov a cibule, plnenej mäsom a zeleninou. Na spôsob tortilly majú Španieli aj chrumkavú placku nazvanú Crepes s kuracím mäsom. Pre nás zvláštnosťou, pre španielov typickým pokrmom je studená polievka Gazpacho, ktorá je v teplých letných dňoch príjemným osviežením. K ďalším špecialitám patrí pikantná zmes s rôznych druhov mäsa a zeleniny nazývaná Paella.

Španielske Pan con tomate je pochúťka z opečeného kolieska bagety, ktoré je potrené rozdvojenou paradajkou, cesnakom, zaliate olivovým olejom, dochutené soľou a čerstvo namletým korením. Paradajka sa do bagety vpije a dodá jej výnimočnú chuť.

Ani Španielsko sa nezaobíde bez obľúbeného kofeinového nápoja. Rozoznávajú tri druhy kávy: café con leche (káva s medom), café solo (espreso), café cortado (väčšia porcia kávy s teplým mliekom).

Pri svojej návšteve Španielska určite ochutnajte aj rôzne druhy ich vín a ich domáce pivo Estrella.

Pripravte si kus Španielska aj doma: Salsa

Budete potrebovať 1 cibuľu, 2 paradajky, 1,5 kusu čili papričky, 2 polievkové lyžice korianderu, 3 lyžice limetkovej šťavy a soľ na dochutenie.

Nakrájajte paradajky, cibuľu, čili papričku posekajte koriander a všetky suroviny spolu s limetkovou šťavou vložte do misky. Osoľte, dôkladne  premiešajte. Nechajte v chladničke 12 hodín a podávajte s kukuričnými lupienkami.

Ilustračné foto: visualhunt.com

Exit mobile version