Kuchyňa je neoddeliteľnou súčasťou vášho domova. Dokáže ale zhltnúť väčšinu z vášho rodinného rozpočtu a na iné veci často neostáva dostatok financií. Samozrejme, nie je vždy jednoduché pripraviť chutné jedlo rýchlo a hlavne za málo peňazí, hlavne keď varíte pre veľa ľudí v domácnosti. Skúste sa riadiť našimi tipmi a uvidíte, že na konci mesiaca vám ostanú peniaze aj na niečo iné.
Ešte predtým, než vojdete do supermarketu, pokúste sa zostaviť si jedálniček na celý týždeň a zoznam tých najnutnejších vecí, ako je pečivo, mlieko, maslo a podobne. Podľa tohto týždenného plánu sa vám bude určite jednoduchšie vytvárať nákupný lístok. Do supermarketu tak vstúpite impulzívne, no s dobrým pocitom, že presne viete, čo vám doma chýba a čo potrebujete.
V dnešnej dobe nám obchody ponúkajú väčšinu produktov vo väčších, rodinných baleniach. Kedykoľvek uvidíte v supermarkete naozaj praktické ingrediencie vo väčšom balení s výhodnou cenou, nakúpte ich dvakrát toľko, než by ste za iných okolností vzali. Polovicu potom uschovajte v komore alebo v mrazničke. Suroviny ako trvanlivé mlieko, cestoviny, múka či cukor sa vám zídu vždy, a preto ich treba nakupovať aj do zásoby a najlepšie v čase, kedy sú vo výhodnej cene či balení.
Čím častejšie sa vyberáte nakupovať, tým väčšia je pravdepodobnosť veľkého utrácania. Približne polovica všetkých kupujúcich chodí do obchodu 3-4krát do týždňa. Skúste obmedziť váš nákupný výjazd na jeden týždenne. Ak to funguje, skúste aj raz za dva týždne, či dokonca raz mesačne, s výnimkou kúpy čerstvého pečiva. Cieľom je sústredenie sa na nákup položiek vo väčších množstvách s väčšou starostlivosťou.
Pri varení sa dá šetriť aj mäsom. Ak nemáte doma obrovských „mäsožravcov“, môžete pri viacerých mäsových receptoch ušetriť veľa peňazí. Ak varíte napríklad divinu či panenku, použite len polovicu z odporúčaného množstva. Chýbajúce mäso nahraďte zeleninou alebo cestovinami, zemiakmi či ryžou a dochuťte ich skvelým dresingom. Okrem toho, že obohatíte jedlo o zdravú dávku zeleniny, ostane vám takéto kvalitné mäso aj na ďalší obed.
Exotické ingrediencie vykompenzujte tými bežnými. Týka sa to hlavne drahých a často aj ťažko dostupných korenín. Neostane vám potom to, čo by ste do ostatných klasických jedál už nikdy aj tak nepoužili.
Vždy uchovávajte v chladničke misku s vodou. Odkladajte do nej všetku zeleninu, ktorá sa vám zvýšila pri príprave jedla. Neskôr do misky stačí pridať kúsok zeleninového vývaru a uvariť si dobrú zeleninovú polievku.
Jedlo nevyhadzujte. Schovajte masť zo slaniny, kosti z kurčaťa a použite ich k vývaru napríklad do slepačej alebo fazuľovej polievky. Ak na to nemáte po večeri čas, nechajte ich v plastovom vrecku zmraziť v mrazničke. Uchovávajte všetko, čo podľa vás môžete použiť a nezabúdajte ani na domáce zvieratá a kompost.
S vyššie spomenutými radami dokážete navariť určite lacnejšie, než ako by ste mali niekoho najať, aby varil za vás. Neznamená to, že by ste v živote nemali ísť do reštaurácie alebo si objednať pizzu, keď máte chuť oslavovať alebo si len dať pauzu. No ak vám ide o šetrenie peňazí, musíte byť tým, kto vaše jedlá pripravuje.
ilustračné foto: pixabay.com