Obdobie adventu lákavo rozvonia naše kuchyne vanilkou, medom, kokosom, orechmi… Pečú sa tie najlepšie vianočné koláčiky.
PERNÍKOVÝ CUPCAKE
12 kusov, príprava 60 minút
Suroviny:
180 g Palmarinu s maslom
180 g cukru
3 vajcia
140 g hladkej múky
100 g kyslej smotany
2 ČL perníkového koreniaštipka soli
Krém:
250 g Palmarinu s maslom
350 g práškového cukru
250 g krémového syra (alebo mascarpone)
1 ČL perníkového korenia
na ozdobu medovníčky
Postup:
Palmarin vymiešame s práškovým cukrom do hladka. Po jednom pridáme vajíčka a dobre premiešame. Pridáme aj múku, smotanu a korenie a takto pripravené cesto rozdelíme do 12 košíčkov na muffiny.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 minút. Po upečení necháme koláčiky úplne vychladnúť.
Na krém najprv vymiešame Palmarin s cukrom, potom pridáme syr a korenie. Takto pripravený krém dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekame na cupcaky. Nakoniec dozdobíme medovníčkami a môžeme posypať aj kúskami rozmrveného medovníka.
ORECHOVO-ČOKOLÁDOVÉ REZY
20 kusov, príprava 60 minút, plech s rozmerom 25 x 30 cm
Suroviny:
250 g hladkej múky
25 g kakaa
125 g Palmarinu s maslom
80 g práškového cukru
3 žĺtky
1 PL vody
Plnka:
200 g tmavej čokolády
80 g Palmarinu s maslom
300 g medu
5 vajec
100 g trstinového cukru
200 g hrozienok
200 ml rumu
300 g vlašských orechov
Postup:
Hrozienka zalejeme rumom a necháme aspoň 30 minút postáť. Potom precedíme.
V miske zmiešame všetky suroviny na cesto a rovnomerne vtlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s Palmarinom s maslom a necháme trochu vychladnúť. V miske zmiešame cukor, vajcia a med. Postupne pridáme roztopenú čokoládu, hrozienka a nahrubo nasekané orechy.
Zmes vylejeme na korpus a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 stupňov na približne hodinu.
Po upečení necháme koláč úplne vychladnúť, ideálne odležať cez noc v chladničke. Potom nakrájame na rezy s podávame.
PLNENÉ KOKOSOVÉ SUŠIENKY
12 – 15 sušienok, príprava 120 minút
Suroviny:
220 g hladkej múky
85 g práškového cukru
30 g strúhaného kokosu
60 g Palmarinu s maslom
15 g medu
1 vajce
štipka soli
1 ČL sódy bikarbóny
Kokosová plnka:
200 ml kokosového mlieka z konzervy
20 g polohrubej múky
20 g strúhaného kokosu
200 g Palmarinu s maslom
100 g práškového cukru
Poleva:
100 g tmavej čokolády (60 %)
25 g Cery
20 g kokosu na posypanie
Postup:
Suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Rozvaľkáme ho medzi dvoma papiermi na pečenie na 3 mm. Pomocou ozdobnej vykrajovačky vykrojíme sušienky. Zvyšné cesto opäť zapracujeme a opäť vyvaľkáme a vykrojíme.
Takto pripravené sušienky pečieme vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 12 minút, kým nebudú zlatisté. Upečené sušienky necháme úplne vychladnúť.
V menšom hrnci rozmiešame kokosové mlieko, múku a kokos. Privedieme do varu, asi 2 minúty za stáleho miešania povaríme. Potom zmes prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť.
V miske vymiešame Palmarin s cukrom do hladka. Potom pridáme vychladnutú kokosovú zmes a zmiešame.
Sušienky naplníme približne 2-3 ČL kokosovej plnky. Takto pripravené sušienky dáme aspoň na 20 minút do chladničky a potom ich namáčame v roztopenej čokoláde s Cerou. Necháme odkvapkať na mriežke a môžeme ešte posypať strúhaným kokosom.
Recepty a foto: Palma
PRE KREHKÉ KOLÁČE A LAHODNÉ KRÉMY
Osobitne na Vianoce gazdinky túžia po tom, aby ich koláčiky na slávnostne prestretom stole boli dokonalé. Krásne aj chutné. A preto často zvažujú, či si zvoliť na pečenie drahšie maslo alebo lacnejší rastlinný tuk, či dať prednosť typickej maslovej chuti a vôni koláčov, alebo hladšiemu cestu a perfektným tvarom vianočného pečiva. Patríte k nim? Ak áno, máme pre vás výborný tip, ktorý váš problém vyrieši – slovenskú novinku Palmarin s maslom.
Nový tuk na pečenie od Palmy obsahuje okrem kvalitných rastlinných tukov a olejov aj 10 % mliečneho tuku a 2 % masla. Mliečne zložky mu dodávajú príjemnú maslovo-mliečnu chuť a vôňu, ale pritom si zachováva vlastnosti rastlinného tuku, ktoré gazdinky oceňujú. Je mäkší ako maslo, ľahšie sa spracováva, cestu dodáva vláčnosť a krehkosť, krému zasa ľahkosť.
Čím sa odlišuje Palmarin s maslom od iných tukov na pečenie? Na rozdiel od ostatných produktov, ktoré obsahujú len maslovú arómu, je výnimočný vysokým podielom mliečneho tuku a pridaného masla. ktorý korunuje delikátna chuť výrazne pripomínajúca práve obľúbené maslo.
SLADKÉ TRIKY, S KTORÝMI SA TO PODARÍ
- Aby bolo cesto vláčne a nadýchané, všetky prísady (múka, tuk, vajcia…) by mali mať rovnakú izbovú teplotu.
- Palmarin s maslom je mäkší ako maslo, preto sa s ním ľahšie pracuje. Pred prípravou cesta či krému ho necháme zmäknúť.
- Múku, práškový cukor a kakao je dobré preosiať, cesto bude mať jemnejšiu textúru a bude ľahšie. Zároveň navážime presnejšie množstvo.
- Cesto na doske sa bude miesiť lepšie, keď zmäknutý tuk nakrájame do múky. Ak nie je dostatočne mäkký, môžeme ho nastrúhať na hrubom strúhadle.
- Rúru pred pečením predhrejeme na potrebnú teplotu, až potom vložíme koláč. Pri väčšine druhov cesta platí, že na začiatku pečenia rúru neotvárame, aby koláč nestratil objem.
- Pri príprave krému s tukom by mali mať všetky suroviny rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil. Je praktické pripraviť si ich na jedno miesto dve hodiny pred pečením.
- Plnka s tukom do rezov či torty bude dokonale hladká a ľahučká, keď do Palmarinu s maslom, ktorý sme vyšľahali s preosiatym práškovým cukrom, postupne zašľaháme vychladnutú uvarenú (vanilkovú) kašu alebo puding po lyžiciach.
- Môžeme vyskúšať aj opačný postup – do vlažnej uvarenej kaše alebo pudingu po častiach zašľaháme zmäknutý Palmarin s maslom.
- Krémom alebo plnkou plníme cesto, až keď vychladne, aby sa neroztopili. Ak je plnka pevnejšia, rezy či tortu na čas jemne zaťažíme – zachovajú si pekný tvar a ľahšie sa krájajú.