Začína sa december a to je čas, kedy začíname vyzdobovať svoje domovy vianočnými dekoráciami, zapaľujeme prvú Adventnú sviečku a z kuchyne sa šíri vôňa prvých koláčikov. Azda najtradičnejšie sú medovníčky a potom rôzne druhy sladkého suchého pečiva či koláčikov od výmyslu sveta. Tajomstvo lahodných vôní z kuchyne majú na svedomí koreniny, po ktorých v čase Vianoc častejšie siahame. Sú to najmä klinčeky, škorica, aníz, vanilka, pomaranče, med a orechy. Takže ak si chcete navodiť tú správnu predvianočnú atmosféru, nezabudnite ich pridávať do pečenia a varenia. A ak chcete tento rok skúsiť napiecť niečo nové, môžete sa inšpirovať aj nasledujúcimi receptami.
Kokosky
Suroviny: 300g hladká múka, 150g cukru, 250g masla, 1 vajce, 130g kokosu
Postup: Suroviny zmiešame, vypracujeme hladké cesto, ktoré z cukrárskej pištole vytláčame na pomastený plech alebo rozvaľkáme na cca 4 mm a vykrajujeme. Pečieme pri 170°C , zlepujeme džemom alebo namáčame do čokolády.
Anízové koláčiky
Suroviny: 250g masla, 1 ks vanilka, 2 vajcia, 150g prášk. cukor, 500g hlad.múka, 1 PL aníz, prášok do pečiva, čokoláda na zdobenie
Postup: Vajcia a maslo vymiešame, pridáme zvyšné suroviny a vypracujeme cesto. Cesto vyvaľkáme, vykrajujeme ľubovoľné tvary a pečieme na papieri na pečenie pri 180°C 10 minút. Zdobíme namáčaním v čokoláde.
Gaštanky
Suroviny: 250g gaštanové pyré, 140g maslo, 150g cukor, 200 g hladká múka, 1 ks vajce, vanilkový cukor.
Postup: Všetko spolu pekne vymiešame. Rukou odoberáme za polievkovú lyžicu, vytvarujeme guľky z cesta, ktoré roztalčíme na hrubšie placky a ukladáme na papier na pečenie .Pečieme pri 170°C 10-15 minút. Obaľujeme ešte teplé v práškovom cukre alebo kakaovom prášku.
Škoricové srdiečka
Suroviny: 300g hladká múka, 200 g masla, 120g práškový cukor, 2 žĺtky, 1čl mletá škorica, kôra z jednej mandarínky, 1 bielok na potretie, 1 škoricový cukor.
Postup: Suroviny vymiesime na hladké cesto, ktoré vyvaľkáme na 5mm. Vykrajujeme srdiečka, ukladáme na pomastený plech alebo plech vystlaný papierom na pečenie. Srdiečka potierame bielkom a posypávame škoricovým cukrom. Pečieme pri 175°C cca 10 minút pekne dozlatista.
Ilustračné foto