Viedeň je historicky bohaté mesto, doslova nabité rôznymi pamiatkami, a obchodmi, takže si v ňom na svoje príde takmer každý. Z Bratislavy do Viedne trvá cesta približne hodinu a pol, teda na dobrý viedenský rezeň si môžeme odbehnúť kedykoľvek, ak si nájdeme na to čas. My sme z Košíc merali dlhšiu cestu, ale určite sa oplatilo.
Akonáhle započujeme slovo Viedeň, predstavíme si, hovädziu polievku, klobásy a viedenský rezeň. Čiastočne je to pravdivá predstava, no vo Viedni toho určite nájdeme oveľa viac. A čo sme teda objavili my?
V historickom meste nie je núdza ani o krásne, cenovo dostupné a príjemné hotely. V jednom z takýchto sme boli ubytovaní a najviac sme sa tešili na hotelové raňajky. Veru Viedenčania vedia ako na turistov. Raňajkové stoly tvorili jedlá od výmyslu sveta. Základ tvorili rôzne druhy pečiva, od žemličiek, cez celozrnné chleby, až po croissanty. Nechýbalo ani ovocie nakrájané na drobné kúsky, čerstvé džúsy, ovocná šťava, sójové mlieko, šunky, salámy, syry, zelenina, cereálie, čokoládová nátierka, med či džem. Čaj a káva sú neodmysliteľnou súčasťou raňajok. Ľudia, ktorí raňajkujú veľmi málo alebo neraňajkujú vôbec sa na hotelových raňajkách stretávajú s problémom, kde by oči jedli, no žalúdok už je na prasknutie.
Presuňme sa teraz k tradičným rakúskym jedlám.
V centre mesta nájdete množstvo stánkov ponúkajúcich rôzne druhy klobás aké len svet videl, ktoré naozaj chutia vynikajúco. Skutočnou kuriozitou, ktorú vo Viedni musíte ochutnať je malý kúsok sladkej tortičky, správne reč je o sacherke. Sacherova torta alebo sacher je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou, ktorú vytvoril v roku 1832 len šestnásťročný Franz Sacher
Jeho syn tortu ešte vylepšil, už spomínanou, čokoládovou polevou a spolu s marhuľovou marmeládou a táto torta sa stala jednou z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne. Torta sama o sebe je pre ľudské chuťové bunky trochu prisladká, no jej kombinácia s ľahkou krémovou šľahačkou vytvára dokonalú harmóniu chutí.
Druhý deň viedli naše kroky do majestátneho paláca Schönbrunn, jeho krásnych záhrad a zoo s vyše 700 druhmi zvierat. Na túto historickú pamiatku si určite vyhraďte celý deň, naozaj je na čo sa pozerať. Po hodinách a hodinách chodenia, sme konečne zvolili jednu reštauráciu v areály zoo, v ktorej sme si z radosťou objednali. Prekvapenie na našich tvárach bolo očividné, keď sme zbadali detské porcie vo viedenskom podaní. Vyzerali navlas rovnako ako dospelé porcie, či v rakúskych alebo slovenských reštauráciách.
Samozrejme nám nedalo neochutnať svetoznámy viedenský rezeň, a poviem vám, lepší som ešte nejedla. Pravý viedenský rezeň sa má robiť z natenko vyklepaného teľacieho mäsa, k nemu sa podáva plátok citrónu, kopček brusníc a zemiakový šalát, ktorý sa v Rakúsku pripravuje bez majonézy.
My sme si k tomu pre istotu objednali radšej hranolky
Slávne viedenské klobásy sa vo Viedni konzumujú nakrájané ako na grilovanie s hranolkami. Túto špecialitu obľubujú najmä deti.
V nákupných centrách a v uličkách centra mesta nájdete, rôzne druhy reštaurácií, od čínskej, cez taliansku, až po fast foody, drobné kaviarne, čajovne či pekárne. Aj to svedčí o schopnosti Rakúska prijímať turistov s otvorenou náručou. Takže či chcete ochutnať viedenské špeciality alebo nazrieť do útrob histórie, Viedeň je to pravé miesto na rekreáciu, zábavu a jej návštevu nebudete ľutovať.
Ilustračné foto: visialhunt.com
Andrea Hadbavníková