S alobalom sa stretol zrejme každý, gazdinky a kuchári určite. Hliníkovú fóliu je možné využívať nie len pri pečení či grilovaní. Prečítajte si, na čo všetko je dobrý. Mimochodom, viete ho správne používať?
Určite ste si všimli, že alobal je z jednej strany lesklý, z druhej matný. Nie je to len na parádu. Lesklá strana teplo odráža, matná teplo prepúšťa. Pokiaľ teda chcete udržať jedlo v rúre teplé (napr. večeru pre oneskorencov), lesklá strana alobalu má smerovať von. Naopak, keď potrebujete niečo rýchlo upiecť, vonku má byť matná strana. Pri hrubších druhoch alobalu už rozdiel na stranách nie je. Obe sú lesklé.
Ďalšie skvelé tipy na využitie alobalu v kuchyni
- Alobal vám skvele poslúži namiesto lievika. Niekoľkokrát ho preložte a následne vyformujte do tvaru kužeľa. Výhodou je jeho ohybnosť.
- Kúskom pokrčeného alobalu môžete vydrhnúť aj pripálenú špinu na dne hrncov. Nahradí tak drôtenku.
- Pochrómovaným častiam kuchynských spotrebičov alebo zašlým batériám môžete vrátiť lesk tým, že pokrčíte kus alobalu a dôkladne ním vyleštíte dané predmety. Zaberá dokonca aj na mierne zhrdzavené miesta.
- Alobalom zabránite aj znečisteniu grilu. Pred použitím vyložte rošt na grile hrubým alobalom. Po grilovaní vám to ušetrí prácu s čistením.
- Alobalom môžete nabrúsiť aj otupené nožnice. Jednoducho nimi párkrát zastrihnete do niekoľkovrstvového alobalu.
Foto: pixabay.com