Určite sa nájde veľké množstvo milovníkov fazule. Avšak viete aspoň nejaké základné informácie o tejto strukovine?
Strukoviny patria medzi prvé pestované plodiny a siahajú až do doby bronzovej. Čo sa týka konkrétne fazule, tá bola objavená v hrobkách faraónov a Aztékov. Starí Egypťania považovali zrná za symbol života, a dokonca Rimania a Gréci ich používali na festivaloch čím si uctievali svojich bohov.
Zo zdravotného hľadiska fazuľa napomáha pri znižovaní hladiny cholesterolu, zlepšuje trávenie a čo je najpodstatnejšie v dnešnej dobe, je podporou v oblasti prevencie rakoviny hrubého čreva. Taktiež má vysoký obsah nerozpustnej vlákniny, čo znamená, že fazuľa nás zasýti na dlhší čas. Preto táto strukovina pomáha aj pri chudnutí. Veľkou zaujímavosťou je, že rôzne farby fazule liečia aj rôzne choroby. Zelená vplýva na pečeň a močové cesty, kým tmavšia fazuľa napomáha obličkám.
Kuchynské rady
Fazuľa sa neodporúča variť vo vode, v ktorej sa namáčala. Pri namáčaní a varení fazule sa do vody uvoľňujú okrem malého množstva cenných látok aj oligosacharidy, ktoré spôsobujú nepríjemné nadúvanie.
Zaujímavosťou je, že čím viac fazule konzumujeme, tým ju naše telo lepšie trávi. Doprajte si preto túto strukovinu niekoľkokrát do týždňa.
Foto: pixabay.com