Nazjedenie.sk

Viete správne uvariť fazuľu?

Určite sa nájde veľké množstvo milovníkov fazule. Avšak viete aspoň nejaké základné informácie o tejto strukovine?

Strukoviny patria medzi prvé pestované plodiny a siahajú až do doby bronzovej. Čo sa týka konkrétne fazule, tá bola objavená v hrobkách faraónov a Aztékov. Starí Egypťania považovali zrná za symbol života, a dokonca Rimania a Gréci ich používali na festivaloch čím si uctievali svojich bohov.

Fazuľa obsahuje veľké množstvo živín, je bohatá na vitamíny A,B1,B2.Taktiež je obohatená o vlákninu a sacharidy. Všetky tieto živiny sú potrebné pre rast a pre stavbu telesných tkanív. Fazuľa sama o sebe obsahuje draslík a ten je nevyhnutný pre normálne fungovanie nervov a svalov.

Zo zdravotného hľadiska fazuľa napomáha pri znižovaní hladiny cholesterolu, zlepšuje trávenie a čo je najpodstatnejšie v dnešnej dobe, je podporou v oblasti prevencie rakoviny hrubého čreva. Taktiež má vysoký obsah nerozpustnej vlákniny, čo znamená, že fazuľa nás zasýti na dlhší čas. Preto táto strukovina pomáha aj pri chudnutí. Veľkou zaujímavosťou je, že rôzne farby fazule liečia aj rôzne choroby. Zelená vplýva na pečeň a močové cesty, kým tmavšia fazuľa napomáha obličkám.

Kuchynské rady

Fazuľa sa neodporúča variť vo vode, v ktorej sa namáčala. Pri namáčaní a varení fazule sa do vody uvoľňujú okrem malého množstva cenných látok aj oligosacharidy, ktoré spôsobujú nepríjemné nadúvanie. beans-799533_640Fazuľu namočte do vody deň  pred  prípravou. Varte  ju  pomaly a soľ pridávajte až tesne pred dovarením. Do vody môžete pridať aj bobkový list a rôzne iné koreniny, podľa toho, ako chcete fazuľu použiť. Ak chcete fazuľky zachovať v celku, napr. do šalátov, počas varenia ich nemiešajte. V polovici varenia ich prelejete do iného hrnca, čím sa dosiahne ich prevrstvenie. Pridanie rozkrájaného neošúpaného zemiaku pri varení navyše zmäkčuje šupku. Fazuľa sa dá tiež rozmixovať a použiť miesto paradajkového pretlaku.

Zaujímavosťou je, že čím viac fazule konzumujeme, tým ju naše telo lepšie trávi. Doprajte si preto túto strukovinu niekoľkokrát do týždňa.

Foto: pixabay.com

Exit mobile version